Минералне сировине под контролом државе

За истраживања и експлоатацију минералних сировина од стратешког значаја, према Предлогу закона о рударству, инвеститори ће бити у обавезном партнерству са државом. Док држава жели да заштити рудна богатства, инвеститори и стручњаци траже измене неких решења.

Предлог Закона о геолошким истраживањима и рударству пооштрава услове геолошких истраживања и експлоатације минералних сировина. Док држава жели да заштити рудна богатства, инвеститори и стручњаци траже измене неких решења.

Минералне сировине иду под државну контролу. За истраживања и експлоатацију минералних сировина од стратешког значаја инвеститори ће бити у обавезном партнерству са државом.

Државни секретар у Министарству природних ресурса, рударства и просторног планирања Томислав Шубарановић каже да ће, када је у питању експлоатација, Република Србија бити само већински власник.

"Ако буду изграђена постројења за финалну прераду, онда је могућа и другачија варијанта када је у питању власништво", објашњава Шубарановић.

У случају продаје резултата геолошких истраживања који садрже све податке истраживања Република Србија има право прече куповине.

Најава будућег стратешког партнерства забринула је инвеститоре јер га члан 11 прецизно не дефинше.

Драгослав Божовић из "Србија никла" упозорава да је потребно да се унапред зна "у шта улази један инвеститор када је у питању то такозвано стратешко партнерство".

Стручњаци сматрају да је нови Предлог закона знатно бољи од претходног, али да су проблематичне одредбе о ограничењу периода експолоатације на пет година, јер би то могло да отера инвеститоре.

Професор Рударско-геолошког факултета у Београду Раде Јеленковић каже да се поставља питање да ли компаније имају потребну дозу сигурности.

"Да ли држава након истека тих пет година може, рецимо, да донесе одлуку да је њен стратешки интерес да самостално врши даљу експлоатацију", упозорио је Јеленковић.

За рудну ренту дате су само максималне вредности, а тачне износе утврдиће подзаконски акти. Новитет је да се уз стандарну докуметацију при подношењу захтева мора доставити и банкарска гаранција за истраживања. Инвеститори кажу да им то може довести послове у питање.

Заступник фирме РОКВУЛ Никола Томашевић подсећа да је ово већ други закон у годину дана, али и да обавеза од 10 одсто банкарских гаранција од планираних радова може да буде огромна сума.

"Ако се ради о већем пољу истражне површине то могу бити велики трошкови. Треба наћи неку разумну меру", рекао је Томашевић.

Српско геолошко друштво упозорава да није добро што се у једном закону обједињавају и геолошка истраживања и рударство.

Љупко Рундић из Српског геолошког друштво каже да је логично да прво иду геолошка истраживања, па онда рударски радови. "Треба донети законе који ће трајати а не да се мењају сваки час", каже Рундић.

У Влади тврде да су предложени прописи потпуно у складу са прописима Европске уније у тој области и да се зато закон и мења. Јавна расправа је у току и, поручују, прихватиће све добре сугестије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара