Читај ми!

Раскинут уговор са Комиком

Компанија Комико оил није уплатила на рачун Града Смедерева новац за закуп земљишта за изградњу рафинерије, па је уговор са том компанијом од данас раскинут. Наредих дана биће расписан нови конкурс за земљиште у индустријској зони. "Комико" саопштио да није одустао од тог пројекта.

Град Смедерево објавио је да је ставио ван снаге уговор с компанијом "Комико оил" о закупу земљишта за изградњу рафинерије, саопштили су на заједничкој конференцији за новинаре градоначелница Смедерева Јасна Аврамовић, председник Скупштине Града Бранче Стојановић и јавни правобранилац Милена Нисев.  

Они су истакли да је уговор раскинут јер "Комико оил" ни после неколико одлагања рока није уплатио 562 милиона динара за закуп 113 хектара у индустријској зони Смедерево, где је требало да изгради рафинерију.

Представници градске управе Смедерева подсетили су да је последњи рок за уплату истекао 4. фебруара.

Грдоначелница Јасна Аврамовић најавила је да ће наредих дана бити расписан нови конкурс за то земљиште у индустријској зони и истакла да очекује новог инвеститора, додајући да ће намена земљишта бити промењена. О промени намене земљшта, према њеним речима, биће обавештена и Влада Србије.

Она је додала да је Смедерево град отворен за све инвестиције и озбиљне инвеститоре и нагласила да је Комико оил "био неозбиљан инвеститор".  

Заменик генералног диркетора "Комико оила" Радомир Радивојевић је пре конференције за новинаре градске управе агенцији Бета рекао да ће та компанија тражити још једно померање рока за уплату новца за земљиште за рафинерију.

Градоначелница Смедерева и председник Скупштине тог града рекли су да немају више права да померају рок за уплату новца, истичући да више немају основа за разговоре са "Комиком". 

Прошле године, Град Смедерево је тужио "Комико оил" јер није поштово купопродајни уговор и у року од 60 дана платио закупнину.

У децембру, смедеревска скупштина прихватила је судско поравнање у коме се инвеститор обавезао да до 4. фебруара измири ту обавезу или се, у противном, с њим аскида уговор.

Рафинерија нафте најављивана је као инвестиција вредна 250 милиона долара, "Комико оил" се обавезао да ће отворити најмање 500 радних места и кроз разне донације помоћи Смедереву.

"Комико оил": Не одустајемо од инвестиције

Компанија "Комико Оверсиз" није испунила обавезу плаћања закупа земљишта за изградњу рафинерије у Смедереву због одустајања њеног пословног партнера, Брајана Мареја, од те инвестиције, саопштио је Комико оил наводећи да није одустао од тог пројекта.

"Разилог тог неплаћања је одустајање Брајан Мареја и његове компаније од даљег улагања у овај пројекат. Због непрофесионалности и довођена у заблуду целе компаније Мареј је на самој скупштини акционара смењен са места члана надзорног одбора", наводи се у саопштењу које је достављено Танјугу.

Компанија "Комико Оверсеас", како је наведено, није испунила обавезу плаћања цене закупа у наведеном року који је Комико оил договорио са градом Смедеревом и о томе "да се то неће десити Комико оил је обавештен на састанку акционара 25. јануара 2013. године у Амстердаму". 

На истој скупштини акционара именован је нови надзорни одбор компаније "Комико Оверсиз" који треба да својом пословном политиком и доносењем одлука настави започети пројекат.

"Интерес је велики од стране многих мултинационалних компанија и тај процес преузимања Брајановог дела и учешћа у компанији ће се веома брзо окончати како би се наставило даље са овим пројектом и инвестирањем у Србији", кажу у тој компанији. 

Такође, у току су разговори о промени дела власничке структуре унутар саме компаније, после искљуцења Брајан Мареја, наведено је у саопштењу.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво