Читај ми!

Први порезник Србије

Нови директор Пореске управе Иван Симич очекује да ће успети да промени однос пореских радника према пореским обвезницима. Најављује унапређење рада те институције, јер је, како каже, исте идеје спровео у дело у Словенији, док је био на челу тамошње Пореске управе.

У наредне две године, колико би требало да буде на челу Пореске управе, нови директор Иван Симић очекује да ће успети да промени однос пореских радника према пореским обвезницима. Најављује увођење електронског пословања и унакрсну проверу имовине. Гостујући у емисији Око, рекао је да је исте идеје спровео у дело у Словенији, док је био на челу тамошње Пореске управе.

Овде можете погледати/преузети емисију Око економије

Порески обвезник је клијент Пореске управе и државе и он се тако мора гледати, каже први човек те установе. Због тога се и однос пореских радника према обвезнику мора променити, као што је учињено у Словенији.

"Порески обвезник је човек који део својих прихода, које оствари на слободном тржишту мора да уплати у буџет, а то нико не чини радо. Ако покушаш да то промениш и кажеш му ви сте наш клијент и ми желимо да вам помогнемо да што лакше плаћате порез, онда он то прихвата и гледа другачије на плаћање пореза", рекао је Симич.

Каже да му нико није веровао да је то могуће урадити, али напомиње да ће доказати да је то могуће, без обзира о којој држави се ради.

"То значи да радник Управе уместо шта хоћеш, каже добар дан, шта желите", објашњава Симич.

Додаје да је и док је био директор Пореске управе Словеније исто говорио тамошњим радницима. "Зашто се љутите и свађате са пореским обвезницима? Ако се свађате са клијентима, онда ту свађу носите кући, па се и код куће свађате, па се други дан опет тако вратите на посао, и тако сваки дан, а то није добро".

План је и да се унапреди рад Пореске управе, а то значи увођење електронског пословања. "За годину дана број електронских пријава у Словенији се са пет повећао на 85 одсто. Данас нико у Словенији не улаже пријаву пореза на доходак грађана, већ људи добијају испуњене обрасце, погледају их, па ако је све у реду, они их задрже и у року од 15 дана они постају решење. Овде се пре неки дан догодило да су поднете појединачне пријаве и то на папиру за 800 радника. Значи треба подстицати електронско подношење пријава", каже Симич.

Верује да ће унакрсна провера имовине дати резултате и да ће обвезници платити порез, јер је стопа од 20 одсто једна од нижих у региону. Симич сматра да неће бити никаквих политичких притисака да се неком порез опрости.

"Људи ће пријавити имовину, видећемо колика им је имовина, из којих средстава су је купили. На разлику ће платити порез и живот иде даље. Интерес свих је да остану овде, наставе са радом и отварају нова радна места. Унакрсна процена је рађена и у Словенији и притисака није било. Не плаћати порез је лоше и зашто би се неко из политике залагао за неког ко није платио порез", каже директор Пореске управе.

Објашњава да су многе пореске стопе у Србији иначе мање него у другим земљама. На пример, порез на доходак грађана у Србији је 27 одсто, а у Словенији је чак 50 одсто.

Када је реч о доприносима, Симич објашњава да их предузећа не плаћају зато што немају новца, а не зато што то не желе. Додаје и да су права грађана већа, ако су доприноси већи.

 "Имате државе где су доприноси на пример 17 одсто, али многи грађани немају пуно здравствено осигурање", каже први порезник Србије.

Симич сматра да у наредном периоду не би требало мењати ни пореске законе, ни пореске стопе, јер њихово често мењање отежава пословање.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво