Читај ми!

Неизвестан буџет ЕУ

Слаби изгледи да се постигне договор о буџету Уније, упозорава француски председник Франсоа Оланд. Немачка канцеларка Ангела Меркел каже да ће преговори о буџету бити "веома тешки" и да ће можда бити потребно одређено време да би се дошло до споразума.

Француски председник Франсоа Оланд упозорио је да су слаби изгледи да се постигне договор о буџету Европске уније за наредних седам година. Европски лидери у ранијим разговорима нису могли да отклоне несугласице око захтева за смањењима у буџету.

У четвртак и петак, лидери ЕУ покушаће на самиту у Бриселу да постигну споразум о буџету за период од 2014. до 2020. године.

"Ми ћемо учинити све да постигнемо договор на наредном самиту, али се, у овом тренутку, још нису стекли услови за то. Имамо, још неколико дана", каже Оланд.

Председник Европског савета Херман ван Ромпај предложио је буџет од 973 милијарде евра, што је нешто више од један одсто бруто домаћег производа европског блока.

Међутим, европски лидери нису могли да отклоне несугласице око захтева за смањења у буџету, које су изнеле поједине чланице и о томе како би смањења потрошње требало расподелити.

"Надам се да смо у стању да постигнемо договор. Покушаћемо да поштујемо договор око пакета, око којег смо имали потешкоћа у новембру. Мислим да ће тај систем бити праведнији", рекао је Марио Монти, италијански премијер у оставци.

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да ће преговори о буџету бити "веома тешки" и да ће можда бити потребно одређено време да би се дошло до споразума.

Ипак, европски лидери не могу да отклоне несугласице о захтеву за смањења у буџету, које су изнеле поједине чланице, али и о томе како би смањење потрошње требало расподелити.

Повластице у буџету ЕУ до сада су биле предвиђене за Велику Британију, Немачку, Шведску, Холандију и Аустрију, али се све чешће чују апели да земље са повластицама треба да одустану од њих и добијени новац искористе за запошљавање младих.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво