Читај ми!

Одмеравање социјалне корпе

Листа производа који улазе о социјалну корпу биће позната у другој половини фебруара. Ти производи ће бити јефтинији и продаваће се под повољнијим условима, а биће доступни свима. Стручњаци сматрају да је формирање социјалне корпе ризично.

У другој половини фебруара требало би да буде позната листа производа који ће се наћи у социјалној корпи. Они ће бити јефтинији од осталих, а на тржишту ће се продавати по најповољнијим условима. Биће доступни свима, а не само социјално угроженим категоријама становништва. Са трговцима је већ постигнут начелан договор, а од недеље се очекују разговори и са произвођачима.

Трговци и произвођачи сами ће изабрати артикле које ће понудити тржишту по најповољнијим условима. У социјалној корпи биће производи неопходни за основне животне потребе, обележени посебним знаком Министарства трговине.

Саветник министра трговине Владимир Матовић каже да се концепт социјалне корпе заснива на друштвеној одговорности, а не на државном администрирању цена.

"Уколико поредимо два трговца дефинитивно нећемо имати исту цену, али ће цена тог производа који је понуђен тржишту као један од елемената социјалне корпе дефинитивно бити најповољнији у односу на све производе које он продаје и који су у понуди", објашњава Матовић.

Формирање социјалне корпе је добровољно. Горан Ковачевић из Уније послодаваца Србије сматра да су због слабе куповне моћи и велики и мали трговци направили појединачне социјалне корпе.

"И ми смо били принуђени да направимо далеко ниже марже на основне животне намирнице како би уопште били конкурентни", истиче Ковачевић.

Покушај произвођача и трговаца да ублаже пад стандарда и подигну промет наилази и на препреке.

"Основни проблем у овој бранши јесте што основне сировине које учествују у примарној производњи, као што су кукуруз и сојина сачма, у принципу берзанска роба. Држава би знатно помогла на начин да се дају одређене субвенције кад је у питању сама производња", сматра Жељко Пикула из компаније "Агрожив".

Има и скептичних. Уредник економије у магазину НИН Милан Ћулибрк сматра да потези, као што је формирање социјалне корпе, садрже у себи опасност.

"Може на пример доћи до појефтињења свежег меса, али ће зато вероватно поскупети сухомеснати производи и с друге стране ће се смањити понуда оних производа који ће бити јефтинији. Исто се може односити на млеко, млечне производе, на било коју основну живоитну намирницу", указује Ћулибрк.

Он мисли да је једини начин да се тржиште у Србији нормализује и цене буду примереније - повећање конкуренције и у производњи и у трговини.

Учешће у формирању социјалне корпе у духу је трговачке декларације која је потписана крајем прошле године.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво