Читај ми!

Стабилна штедња у рубљама

Због стабилности рубље, камате на штедњу у рубљама крећу се од 2,75 до 4,7 одсто. Привредници који наплаћују извезену робу у рубљама указују на уштеде због избегавања провизија око вишеструких конверзија валута.

Осим у еврима, доларима и швајцарским францима, поједине банке нуде штедњу у руским рубљама. Само три и по месеца по успостављању платног промета у рубљама, било је довољно да се стекне поверење и понуди орочавање штедње у тој валути.

Русија је највећи српски спољнотрговински партнер, а извоз из Србије у ту земљу бележи стални раст. Такође, око 70 хиљада наших људи који раде у Русији шаље милионске износе не само у доларима, већ и у рубљама. Зато је потпуно природно да у мењачницама можете да их купите а, однедавно, у појединим банкама, и орочите штедњу у рубљама.

"Ја бих штедео јер сматрам да ће она бити веома стабилна у односу на евро и долар. Куповни курс је око 2,6, а продајни око 2,75 динара", каже Борисав Брујић, председник Удружења мењача.

Због стабилности рубље, камате на штедњу у рубљама крећу се у од 2,75 до 4,7 одсто. А да би се избегао ризик курсних разлика, банкари увек предлажу штедњу у неколико валута.

Јелена Петровић из "Сбербанке" каже да су каматне стопе на домаћем тржишту, када је реч о рубљи, сличне и врло изједначене са штедњом у еврима.

"Мале су разлике у зависности од периода орочења. Те каматне стопе су, можемо да кажемо, нешто ниже у односу на каматне важеће стопе у Русији, али су интересантне за оне клијенте који раде у Русији", каже Петровићева.

Привредници који наплаћују извезену робу у рубљама указују на уштеде због избегавања провизија око вишеструких конверзија валута.

Александар Ковачевић из "Интеркомерца" каже да је увођењем руске рубље у платни промет у Србији омогућио велике уштеде спољнотрговинским фирмама.

"То се огледа у томе што је руска рубља стабилна валута. Она је имала мање флуктуације од евра од момента увођења на српско тржиште, што је изузетно значајно јер на неки начин омогућава спољнотрговинским фирмама добре пројекције када је реч о приходовању, у смислу евентуалних трошкова курсних разлика", каже Ковачевић.

На стабилност руске валуте утиче раст друшвеног производа, који је три пута већи него у еврозони. Русија има 13.000 долара по становнику, што је двоструко више него у Србији.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво