Читај ми!

Регулисане цене утичу на инфлацију

Монетарна политика и Народна банка не могу успешно да се боре против инфлације уколико не постоји предвидива динамика промене регулисаних цена, изјавио за РТС члан Фискалног савета Владимир Вучковић.

Регулисане цене имају велики утицај на инфлацију код нас, па самим тим Народна банка има жељу да поред тржишно регулисаних цена може да предвиди промену регулисаних цена како би на време променила и своју монетарну политику, рекао је члан Фискалног савета Владимир Вучковић.

"Актуелни захтев гувернерке је управо усмерен ка томе да постоји предвидива динамика промене регулисаних цена и Влада би заиста требало да се потруди да има план", истакао је Вучковић, гостујућу у Дневнику РТС-а.

У прошлости, како каже Вучковић, тај план није био ни поштован ни кредибилан, а као проблем навео је то што су често различите околности и политички згодан тренутак доводили до тога да се одложи промена неке цене а самим тим да она у будућности буде још већа него што би требало да буде.

Говорећи о актуелном извештају међународне организације Транспарентност, који каже да грађани Србије добијају минимум информација потребних за разумевање и развој буџета, Вучковић је рекао да грађани с правом могу да се питају где је новац који уплаћују у државну касу.

"Често смо сведоци различитих сумњи да постоје проневере и корупција, да се једноставно новац неефикасно троши. Добар вео неких заблуда би се развио уколико бисмо имали прецизније информације о томе како се буџет пуни и како се новац из њега троши", објаснио је Вучковић.

Вучковић је истакао да се извештај односи на 2011. годину и да смо током прошле године били сведоци одређених унапређења у буџетском процесу.

"Није се каснило са буџетсим календаром, била је усвојена буџетска стратегија, додуше нешто касније, тако да ће вероватно следећи извештај бити повољнији", оценио је Вучковић.

Како је рекао, постоји још велики простор за унапређење нашег буџетског процеса а неке активности су и најављене.

"Ускоро би требало да изађе грађански водич за буџет, тако да се надам да ћемо напредовати у овом процесу", закључује Вучковић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије