Читај ми!

Давос, у корак са кризом

И ове године у Давосу се окупила политичка и пословна елита из целог света. Форум ће бити у знаку смиривања напетости после потреса у еврозони. Уколико најјаче светске привреде, попут јапанске, европске и америчке, не успеју да одрже корак са кризом, можемо се суочити са озбиљним претњама, истиче Кристин Лагард.

У швајцарском зимском центру Давосу отворен је 43. Светски економски форум, који и ове године окупља политичку и пословну елиту из целог света. Скупу ће присуствовати око 50 шефова држава или влада. Форум ће обележити смиривање напетости после потреса у еврозони, која је прошле године била на ивици пропасти. Иако се са мање песимизма износе предвиђања о економији, светски лидери ипак остају опрезни.

Челници највећих светских банака покушаће да искористе форум у Давосу да би уверили инвеститоре да је најгоре прошло и да банкарски сектор очекује опоравак. Проблем, међутим, представља и то што им светска јавност и даље не верује довољно.

Економисти наводе да се европске банке лагано опорављају, упркос томе што се очекивао тежи почетак нове године. Директорка Међународног монетарног фонда Кристин Лагард рекла је за актуелну економску кризу да се шири као зараза и од ње се нико не може сакрити.

"Уколико најјаче светске привреде, попут јапанске, европске и америчке, не успеју да одрже корак са кризом, можемо се суочити са озбиљним претњама", истиче Лагардова.

Ипак, на Форуму сви причају о британском премијеру Дејвиду Камерону, који је рекао да би до краја 2017. године могао да буде сазван референдум о изласку земље из Европске уније. Брисел је оштро реаговао на Камеронову најаву референдума, одбацујући је као себичну и потенцијално опасну.

"Уверен сам да ће, ако и буде референдума једног дана, грађани Велике Британије одлучити да остану у Европској унији и наставе да учествују у њеном обликовању. Нама су очајнички потребни активни Европљани", наглашава премијер Италије Марио Монти.

Британски премијер Дејвид Камерон у Давосу је поручио да Британија не окреће леђа Европи.

"Није реч о томе да ми окрећемо леђа Европи, већ сасвим обрнуто. Реч је о томе да желимо конкурентнију, отворенију и флексибилнију Европу, као и да обезбедимо место Британије у оквиру тог блока", рекао је Камерон, пренела је агенција АФП.

Камерон је, са друге стране, упозорио европске лидере да би било какав покушај да се државе "угурају" у још дубљу политичку унију био погрешан и да Британија у томе не жели да учествује.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије