Мањак оптимизма привредника

Већина привредника не очекује да ће ова година бити боља од претходне, показује истраживање Наледа. Најбоље оцењен рад Министарстава трговине и финансија. Привредници очекују мањи профит и без новог запошљавања.

За оно што је урађено у 2012. години Влада је од привредника добила ниску оцену -од могућих 100 - 31,7. Тај индекс добијен је на основу онога што је урађено на спровођењу постојећих закона, доношењу нових, уклањањању бирократских процедура и намета привреди.

Појединачно, министарства су добила више лоших него добрих оцена, али је у просеку најбоље оцењен рад Министарстава трговине и финансија. Ове године привредници се не надају бољем - очекују мањи профит, без новог запошљавања.

Једна година, а две владе - то отежава оцењивање онога што је урађено да се поправе услови пословања, кажу у Наледу. Укупна оцена није добра, а најлошија је за примену закона - од могућих 100 тек 10,3.

"Ту су резултати поражавајући.  За 27 закона било је 227 подзаконских аката које је требало донети а само три донета су пре рока а 33 после рока.  И два акта су донета али нису имала рок", каже Бранко Радуловић, са Правног факултета у Београду.

Најбољу оцену Влада је добила за доступност информација - на интернету, а не зато што брзо одговара на питања привредника. Њима кажу у 2012. није било ништа боље него претходне године - потрошили су исто или више времена и новца на процедуре, пореске и непореске намете.

"Трећину свог времена директор дневно потроши на административне послове, папирологију, што је много нема времена да се посвети неким другим стварима које би могле да поправе или побољшају пословање предузећа", каже Предраг Курчубић из Ипсос Стратеџикл Маркетинга.

Потпредседник Наледа Топлица Спасојевић каже да смо 137 парафискалних намета променили укинули део агенције на којима је привреда инсистирала годинама.

"Направили смо и низ предлога у области финансија међутим морали смо да одложимо за боља времена која ће доћи ја се надам за два, три месеца", каже Спасојевић.

Међутим, већина привредника не верује да ће ово бити боља година. Више од 40 одсто предузећа очекује мањи приход, а петина рачуна да ће морати да отпушта раднике.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије