Читај ми!

Ново "прекопавање" Колубаре

Бивше руководство "Колубаре" исплатило Радосаву Саватијевићу за трећину куће 1,2 милиона евра иако је она ван зоне експропиријације, рекао Александар Вучић. Саватијевић каже да се та сума односи и на другу имовину која се налази уз коп.

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић очекује помак у истрази у вези с Рударским басеном "Колубара" када је реч о малверазацијама са експропријацијом земљишта.

Гостујући на РТС-у Вучић је рекао да је бивше руководство "Колубаре" приликом експопријације земљишта исплатило Радосаву Саватијевићу Кенету за трећину куће 1,2 милиона евра иако је она ван зоне експропиријације. Саватијевић каже да се та сума односи не само на кућу већ и на другу имовину која се налази уз коп.

Различите су процене колико кошта кућа у Вреоцима. РТС сазнаје да постоје три записника о процени. Према једном Саватијевићева кућа грубо је процењена на милион и деветсто хиљада евра, а према другом на милион и триста хиљада евра.

Бивше руководство "Колубаре" обавезало се да му исплати 35 одсто од укупне вредности његове имовине која је на месту ширења угљенокопа.

Тако је у фебруару 2010. године Радосаву Саватијевићу "Колубара" исплатила милион и двеста хиљада евра аванса за имовину која је грубо процењена на готово три милиона и 400 хиљада евра. Тим случајем баве се и надлежне службе.

"Донели су одлуку 2010. године да се неком исплати милиони евра, а данас је 2013. година и та кућа и даље стоји на истом месту и неће је скоро склонити. Не мислите ваљда да бих био неозбиљан и неодговоран да са тако нечим изађерм у јавност, а да се одговорност не испита не покаже и докаже", рекао је први потпредседник Владе александар Вучић.

Директор "Колубаре" Милорад Грчић каже да су кроз папире дошли до тога да је већа сума новца исплаћена за објекат који по једном плану можда треба да буде рушен 2014. године.

"Међутим, према другом плану, 99 одсто објекат неће бити рушен уопште. Дакле објекат о којем говоримо је 900 метара удаљен од друге линије од друге границе приоритета", навео је Гргић.

И док садашње руководство тврди да је кућа удаљена 900 метара од зоне експропријације и да није предвиђена за рушење, бивши директор "Колубаре" Небојша Ћеран тврди супротно.

"Документ Програмске основе пресељења насељеног места Вреоци предвиђа да се сели цело насеље, а да се домаћинствима на почетку пројекта нуди аванс од 30 одсто грубе вредности имовине", истакао је Ђеран.

Према његовим речима, тај документ је потписан новембра 2007. године, а сагласност на њега је дала и претпрошла Влада Републике Србије.

Радосав Сатијевић против којег специјално тужилаштво води два поступка дочекао је новинаре у кући у Вреоцима. Каже да му новац јесте исплаћен и да би према уговору остатак суме требало да добије 2014. године.

"Они су вршили груби попис, јесте груби попис су вршили, рачунали су и овај асфалт и пут је мој цео, рачунали су све по квадрату. Нисам ја процењивао", рекао је Радослав Саватијевић Кене.

Челници "Колубаре" кажу да је за експропријацију земљишта у овој години предвиђено више од три милијарде динара.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије