Читај ми!

Моравски коридор, шанса за развој

Изградња Моравског коридора нова је развојна шанса, рекла Верица Калановић на састанку са челним људима седам општина кроз које ће пролазити коридор. Рок за изградњу тог аутопута је четири годинe.

Министарка регионалног развоја, државне управе и локалне самоуправе Верица Калановић рекла је у Крушевцу да изградња Моравског коридора представља нову развојну шансу за градове и општине који се налазе дуж аутопута и истакла да неће дозволити да нерешени имовинско - правни односе зауставе тај пројекат.

Она је, након састанка са председницима општина и градоначелницима Крушевца, Варварина, Трстеника, Ћићевца, Врњачке Бање, Чачка и Краљева казала да је експропријација земљишта завршена само на 11,5 километара, на такозваној обилазници око Крушевца, и нагласила да не очекује проблеме у том смислу.

"Потпуно је јасно да ћемо ући у процес цепања парцела и проглашавање јавног интереса, куповину дела приватних парцела, можда чак и рушење објеката који су легално или нелегално постављени, уз одређену накнаду", рекла је Калановићева новинарима.

Министарка је истакла да се ни у једном тренутку неће дозволити да реализација пројекта изградње аутопута стане због нерешено имовинско - правних односа.

На оперативном састанку са представницима седам општина, Калановићева се договорила да сваки град обезбеди по једно лице које ће 24 часа пружати оперативне податке, да се извођачима радова понуде сви потенцијали, као што су каменоломи, бетонске базе, шљункаре, као и да се одржи састанак са локалним грађевинским фирмама.

"Договорили смо се и да идемо у сусрет извођачима и понудимо им привремена градилишта, тамо где то нама одговара, и на тај начин, не само да ћемо испоштовати уговор, већ ћемо посао завршити на најјефтини начин", рекла је Калановићева.

Према њеним речима, изградња аутопута, поред нових инвестиција, развој привреде и пољопривреде, представља и шансу за велики број грађевинских фирми и предузећа у реструктурирању која су годинама опредељена ка машинској индустрији.

Калановићева је, говорећи о траси кроз коју ће проћи Моравски коридор, подсетила да је крајем септембра завршен увид у просторни план посебне намене и додала да је за 57 километара, од Појата до Кошева и од Прељине до Адрана, завршена пројектна документација, док ће се документација за 52 километра радити ове године.

Саобраћајница од Појата до Прељине биће дуга 109 километара и у пуном профилу, са шест трака.

Предуговор о изградњи два регионална аутопута у Србији потписан је крајем децембра прошле године са Кинеском корпорацијом за путеве и мостове, а потписивање уговора се очекује крајем фебруара.

Са потписивањем уговора до краја фебруара почеће права реализација пројекта са свим правима и обавезама које имају потписнице, а после тога ће уследити потписивање детаљног акционог плана који је везан и за активности и за плаћања.

Калановићева je додала да, према прелиминарним договорима, остаје да се у марту формирају градилишта и да се на пролеће крене са реализацијом прве етапе аутопута.

Овакав пројекат неће подразумевати комплетну изградњу десет по десет километара јер у тих 109 километара 10 одсто чине мостови, тако да ће се истовремено радити и мостови и траса, објаснила је министарка и подсетила да је рок за изградњу четири године.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије