Читај ми!

Војвођански Мађари неће бити оштећени

Ништа од имовине пољопривредних комбината који су предмет предуговора са компанијом "Ал Дахра" није у процесу реституције, саопштило Министарство финансија и привреде.

Министарство финансија и привреде саопштило је, поводом писања дневног листа Мађар со, да ништа од имовине пољопривредних комбината који су предмет предуговора са компанијом "Ал Дахра" није у процесу реституције. Данашњи Мађар со упозорио да ће војвођански Мађари овим уговором бити оштећени за најмање милијарду евра.

"Реституција је потуно одвојен процес и иде својим, законски прописаним током. Стога је беспредметно поредити процес реституције и инвестирање у пољопривреду Србије", наведено је у саопштењу Министарства финансија и привреде.

"Поново истичемо да ће договор са Уједињеним Арапским Емиратима српској пољопривреди донети историјску суму за реконструкцију и изградњу мреже нових канала за наводњавање, и то не само у Војводини, већ и у централној Србији", додаје Министарство.

На тај начин за само три године повећаће се број хектара који се наводњава на чак 300.000, саопштило је министарство.

Данашњи Мађар со пише да ће војвођански Мађари, који траже реституцију за 100.000 хектара земљишта, бити ускраћени за милијарду евра ако се "Ал Дахри" војвођанска земља продаје по цени између 10 и 12 хиљада евра по хектару.

"Уколико имамо у виду да војвођански Мађари у виду реституције траже повраћај 100.000 хектара обрадивог земљишта, као и да се Арапима земља продаје по 10 до 12 хиљада евра по хектару, онда се испоставља да је наша заједница ускраћена за једну милијарду евра, минимум", наводи у коментару овај дневни лист на мађарском језику.

Лист пише да војвођанске Мађаре нарочито погађа продаја обрадивог земљишта, првенствено због тога што до сада није спроведена реституција.

Мађар со сматра да је због одсуства политичке воље, "независно од тога која је гарнитура на власти", оправдана бојазан да те реституције неће ни бити.

Оцењено је да је поразно то што у вези са продајом обрадивог земљишта влада потпуни друштвени консензус.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије