Читај ми!

Решење за кредите у швајцарцима!

За десетак дана, надлежни најављују решење за лакшу отплату стамбених кредита у швајцарцима. Неки од незваничних предлога су да се кредити пребаце у евро без провизије банака, или да се дуг репрограмира.

Народна банка, Удружења банака и Национална корпорација за осигурање стамбених кредита, у наредних десет дана требало би да формирају радну групу, која би предложила како да се превазиђе проблем у отплати углавном стамбених кредита. То се посебно односи на позајмице у швајцарским францима.

Због сталног јачања франка у односу на евро, они који су се задужили у тој валути, већ дуже се прерачунавају из месеца у месец. У последњих пет година, рате су се удвостручиле.

"Ако је неко 2008. узео 100 хиљада франака што је тада било 62.000 евра, након пет година отплате он дугује 90 хиљада франака или 75 хиљада евра. Посматрано у еврима он дугује 13 хиљада више него што је добио у старту", рекао је Дејан Гавриловић Удружење клијената банака "Ефектива" .

У Удружењу банака свесни су проблема, мада, кажу, кашњење у отплати стамбених кредита у швајцарцима није алармантно. Тек нешто око два одсто није наплативо.

Неки од незваничних предлога за превазилажење проблема јесу да се кредити пребаце у евро без провизије банака, или да се репрограмира дуг.

"Постоји увек ситуација да ли нешто да одложимо за наредни период па да клијент не плати сада него у наредном периоду или да неко други плати његову обавезу то је питање колико хоће и може неко други да плати", каже Славица Ковачевић из Кредитног бироа Удружења банака.  

Неколицина клијената добила је судски спор против банака које су једнострано подизале марже на стамбене кредите, иако је основна камата у Швајцарској падала.

Покрети потрошача који окупљају око 25 хиљада корисника стамбених кредита подижу нову тужбу против банака.

Адвокат Војин Биљић каже да су кредити у швајцарским францима довели до послова који су супротни природи уговора о кредиту, тј. богаћења једне стране на основу околности за које потрошачи сигурно нису били одговорни.

"Народна банка никада није бранила курс швајцарског франка за разлуку од курса евра, ту су постојале изјаве високих државних званичника који су позивали кориснике да се задуже у францима, затим премија осигурања у швајцарским францима била је знантно виша од оне у еврима што значи да је држава знала да су ти кредити ризични", рекао је Биљић.

Кредити у швајцарцима оптерећују многе земље у окружењу. Мађарска је са пословним банкама субвенционисала део ризика клијентима, који се одлуче на превремену отплату или замену кредита у евре. Међутим, пољске банке масовно одузимају станове од кредитно неспособних клијената и постају рентијери.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара