Читај ми!

Посао за медицинске техничаре у Немачкој

Склопљен споразум о посредовању у привременом запошљавњу српских здравствених радника у Немачкој. Споразум омогућава да посао у тој држави добије 250 медицинских техничара из Србије.

Национална служба за запошљавање и немачка савезна агенција за рад Нирнберга склопиле су споразум о посредовању у привременом запошљавњу српских здравствених радника у Немачкој. Споразум омогућава да посао у тој држави добије 250 медицинских техничара из Србије.

Споразум су потписали директор те службе Дејан Јовановић и генерална директорка Централе за рад са странцима и стручно посредовање Моника Варнхаген.

Амбасадор Немачке у Србији Хајнц Вилхелм, који је присуствовао потписивању, истакао је да је то први споразум те врсте који је Немачка закључила са неком другом државом.

Полазиште за потписивање споразума је тај што Немачка има мањак особља за здравствену негу док у Србији постоји вишак медицинских техничара и болничара, рекао је Вилхелм. Споразум је ограничен на тај вишак радника и не односи се на дефицитарна занимања.

"Споразум има двоструки значај - да мањак на немачком тржишту рада буде покривен и да у Србији омогућимо незапосленима да нађу нову перспективу и да почну да раде у Немачкој", навео је амбасадор.

Директор НСЗ-а Јовановић је навео да ће у првом кругу прилику да добије посао у Немачкој добити 250 медицинских техничара, али да постоји потенцијал за запошљавање и већег броја људи.

Јовановић је указао да на евиденцији НСЗ тренутно има око 12.000 медицинских техничара, од којих око 2.000 са завршеном високом медицинском школом.

"Просек запошљавања медицинских радника у Србији је око две и по године и ми смо дужни да тим људима помогнемо да нађу посао у земљи или у иностранству", навео је Јовановић.

Јовановић је додао да је од немачких колега добио информацију да ће плата медицинских техничара из Србије у Немачкој у бруто износу бити око 2.200 или 2.300 евра, односно око 1.600 евра нето.

Јовановић је додао да постоји могућност и за веће зараде након што положе државни испит у Немачкој којим би се њихова диплома изједначила са тамошњим, указавши да ће они бити ангажовани у болницама, клиникама и геронтолошким центрима.

Први техничари у априлу у Немачкој

Директор НСЗ је рекао да би први медицински техничари пут Немачке могли да крену већ у априлу, напоменувши да ће они који не говоре немачки, а задовољавају друге услове, добити могућност да у Србији прво савладају језик.

Биће, додао је, организован и оријентациони тренинг који ће у Србији, уз подшку НСЗ, споводити немачка Агенција за техничку помоћ.

Варнхаген је рекла да Споразум ствара прилику запошљавање оних који у краткорочној перспективи неће моћи да нађу посао у Србији. Варнхаген је истакла да ће од овог модела имати корист и немачко тржиште и Србија, а пре свега незапослени.

"Немачка би могла да прими и 12.000 медицинских техничара, али питање је каква ће бити заинтересованост", навела је Варнхаген и додала да ће знање немачког језика бити предност.

Тренутно не постоји могућност да у Немачку дођу и радници других профила из Србије, рекла је Варнхаген и додала да високообразовани грађани Србије могу добити боравишну и радну визу у Немачкој, посебно ако је реч о лекарима и ИТ инжењерима.

Државни секретар у Министарству рада Драги Видојевић је рекао да је привредни амбијент у Немачкој већ деценијама пожељно одредиште за радну снагу из Србије и да наши радници који су тамо радили имају позитивна искуства.

Видојевић је нагласио да је за медицинске техничаре који буду добили посао у Немачкој организован одлазак и обезбеђена подршка приликом "укључивања" на нова радна места.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара