Читај ми!

Опоравак од кризе спор и неизвестан

Светска привреда и даље се споро опоравља. Европски парламент одобрио оштрију регулативу за агенције које оцењују кредитне рејтинге. Иако еврозона предузима све мере да обузда кризу, прети јој највећи ризик.

Опоравак светске привреде и даље је спор и неизвестан, а највећи ризик прети еврозони, упркос мерама које се предузимају у циљу обуздавања кризе, наводи се у најновијем извештају Светске банке.

Европа не седи скрштених руку, па је тако Европски парламент одобрио оштрију регулативу за агенције које оцењују кредитне рејтинге, по многима главне кривце за интензивирање европске дужничке кризе.

Према новим прописима, за које је гласала већина посланика Европског парламента, кредитне агенције "Стандард енд Пурс", "Мудис" и "Фич", мораће много јасније да образлажу поступке, а прете им и судски спорови ако се открију неправилности у њиховом раду.

Закон је донет због бројних оптужби да су снижавањем државних рејтинга агенције допринеле тешкоћама у еврозони. Привредни опоравак главна је тема ирског председавања Европској унији.

Премијер Ирске Енда Кени каже да је штедња нанела велики бол и патњу многим породицама. "Ипак, Ирци су тај терет носили храбро и стрпљиво и желим да њихов пример буде подстрек за опоравак читаве Европе", наглашава Кени.

Ирски премијер упозорава да би излазак Велике Британије из Европске уније био катастрофа за читав блок. Док премијер Камерон одбацује идеју о одржавању реферндума о чланству Британије у Унији, познати британски евроскептик Најџел Фериџ поново је узбуркао духове у Бриселу.

"Што дуже буде трајала ова дебата, то је извесније да ће Уједињено Краљевство напустити Европску унију", истиче посланик Европског парламента Фериџ.

Године кризе и рецесије у Европи најтеже последице оставиле су на тржиште рада и стандард грађана. Сиромаштво је све израженије, а јаз између севера и југа континента све већи.

Саветник у "Краеб и Гевин Андерсон" Владимир Круљ каже да ће према неким подацима, у једном делу Европе, пре свега у Немачкој, Француској и Холандији, ситуација бити боља у другом делу идуће године, док ће у осталим крајевима Европе ситуација бити тежа.

"Оно што је потребно урадити, а што свакако није лако, јесте пре свега инвестирање и улагање у отварање нових радних места", сматра Круљ.

Забрињавају и подаци немачке владе, која је преполовила процену овогодишњег привредног раста, на само 0,4 одсто, што се тумачи као доказ да финансијска криза није нанела штету само слабијим, већ и најјачој економији Европе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара