Читај ми!

(Не)споран посао у Карађорђеву

Земљорадници незадовољни предуговором Србије и арапске компаније Ал Дахра који обухвата и Војну установу Моровић - погон Карађорђево. Сматрају да штети и њима и држави. Све док имају посао, запослене у тој установи не занима ко је нови послодавац. Министарство финансија поручује да земљиште те установе није предмет продаје нити закупа.

Већ неколико дана предуговор Србије и арапске компаније Ал Дахра о закупу и продаји државног пољопривредног земљишта изазива рекације пољопривредника и политичара. Земљорадници су, између осталог, незадовољни аранжманом у вези са закупом државног земљишта у Војној установи Моровић - погон Карађорђево, јер сматрају да штети и њима и држави.

Предуговор предвиђа закуп готово 3.000 хектара државног земљишта и продају осам пољопривредних комбината. Поред тога, у предуговору пише и да ће нова компанија, коју оснивају Србија и арапска компанија Ал Дахра, остварити пословно техничку сардању са Војном установом Моровић - погон Карађорђево.

То, према предуговору, подразумева да ће нова компанија добити право коришћења 3.664 хектара пољопривредног земљишта те установе, и то на 30 година. За узврат, погон Карађорђево добијаће петину годишњег приноса.

Све док имају посао, запослене у тој установи не занима ко је нови послодавац.

"Пре неколико година отпуштено је 400 радника ВУ Карађорђево. Нас који смо остали, нас 58 радника бојимо се, искрено говоримо испред радника могу да кажем слободно да останемо на својим радним местима, да сачувамо нашу фирму, знате како је свако радно место злата вреди", каже Здравко Зец, запослен у ВУ Моровић - погон Карађорђево.

У Општини Бачка Паланка, којој припада део земљишта поменут у уговору, нису задовољни најављеном условима пословно техничке сарадање.

Бојан Радман, председник Општине Бачка Паланка, тврди да општина Бачка Паланка, аранжаманом са владом арапских емирата ни по ком основу не добија ни један једини динар.

Одговарајући пољопривредницима, Министарство финансија саопштило је да земљиште Војне установе Моровић - погон Карађорђево није предмет продаје нити предмет закупа, већ да ће бити направљен посебан уговор о пословно техничкој сардањи, што јасно стоји у предуговору.

Асоцијације пољопривредника сматрају и да је и продаја пољопривредног земљишта мимо тржишних цена странцима недопустива. Замерају и што се земљиште издаје на 30 година, уз образложење да ју је најпре требало понудити домаћим земљорадницима.

О тим и другим детаљима из предуговора, пољопривредници ће у четвртак разговарати са министрима финансија и пољопривреде, Млађаном Динкићем и Гораном Кнежевићем.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара