Читај ми!

Скупље грејање од фебруара

Иако је грејна сезона почела са поскупљењем гаса, већ се најављује ново. У Удружењу топлана кажу, да је реално да од 1. фебруара грејање поскупи до седам одсто. Гас ће поскупети бар пет одсто, поручују из Београдских електрана.

Индустријски потрошачи већ од половине јануара набављаће гас по 10 одсто вишим ценама. Према уредби о минималним и максималним ценама и топлане могу за толико да коригују цене. У Удружењу топлана кажу, реално је да грејање поскупи од 1. фебруара до седам одсто. У Београдским електранама, којима је гас основни енергент, надају се повећању бар од пет одсто.

Грејна сезона почела је са поскупљењем грејања, а већ се најављује ново. Рад половине топлана, зависи од гаса за чију се набавку из цене грејања одваја око 70 одсто новца. Поједини даљински системи имају и додатне трошкове.

Директор Удружења "Топлане Србије" Милован Лечић напомиње да је либерализацијом тржишта гаса цена тог енергента за суботичку топлану повећана је за око 27 одсто. "То се делимично односи и на Нови Сад и Београд. Нешто се мора урадити до краја грејне сезоне, да се пронађе решење за ова три града", додаје Лечић.

Топлане законски имају право да усклађују цену грејања са ценом енергента. Међутим, у Министарству енергетике траже да прво преиспитатају своје пословање.

Министарство: Поскупљење неоправдано

Помоћник министра енергетике Петар Станојевић напомиње да држава не регулише цену, него то раде локалне самоуправе. "Локалне самоуправе имају доста простора да смање цену. Имамо податке о топланама које имају 54 запослена, на 36 потрошача", поручује Станојевић.

Ресорно министарство има примедбе на осам топлана које још нису примениле владине уредбе с почетка грејне сезоне о грејању и ценама топлотне енергије.

Према речима Станојевића, то ће бити предмет инспекцијског надзора у најскоријем периоду.

Било оправдано или не, поскупљење директно удара на већ истањени џеп грађана, који напомињу да квалитет грејања није добар у односу на цену коју морају да плате.

Даљиско грејање стана од 60 квадрата, домаћинство месечно кошта до 6 и по хиљада динара. Поскупљене од пет одсто увећало би рачун за око 300 динара. Они који се греју на струју ТА пећима или на дрва, плаћају за четвртину мање.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво