Читај ми!

Стижу инвестиције из Емирата

Први уговор о инвестицијама из Емирата у Србију ове недеље потписаће министар Млађан Динкић, а односиће се на улагања у пољопривредна газдинстава, најавио потпредседник Владе Александар Вучић. Следеће недеље ће бити потписан уговор о инвестицијама у наменску индустрију од преко сто милиона евра, каже Вучић.

Потпредседник Владе Србије Александар Вучић изјавио је да је Србија на корак до потписивања више уговора о инвестицијама из Уједињених Арапских Емирата за различите делатности чија ће укупна вредност бити више стотина милиона евра.

"Србија је са Уједињеним Арапским Емиратима договорила послове и инвестиције које су највише што је до сада постигнуто у билатералним односима са неком земљом", рекао је Вучић агенцији Бета.

Вучић је истакао да је изузетно задовољан резултатима посете Београду шеика Мухамеда бин Зајед ел Нахјана који је потврдио спремност да у Србији инвестира и у послове који му неће донети зараду, али ће помоћи опоравку Србије.

"То није прича од једног или два дана. То је озбиљна прича и очекујем да јавност у Србији искаже поштовање према озбиљним инвеститорима који желе да улажу у Србији и показују пријатељски однос према нашој земљи", рекао је Вучић.

Први уговор о инвестицијама Емирата у Србији већ ове недеље ће у Абу Дабију потписати министар финансија и привреде Млађан Динкић, а односиће се на улагања компаније "Ел Дахра" у пољопривредна газдинстава у Србији.

"Договорена су заједничка улагања у пољопривреду, али и закуп пољопривредног земљишта. Од тога ће велику корист имати пољопривреда у Србији јер је у плану израда система за наводњавање, јачање речних лука, изградња каргоцентра, а посебно запошљавање већег броја људи", истакао је Вучић.

Како је најавио, следеће недеље ће бити потписан најмање један велики уговор о инвестицијама из Емирата у наменску индустрију Србије, у вредности преко сто милиона евра, а до краја месеца биће потписана још два уговора из те области.

"Биће посла за целу наменску индустрију у Србији, али нам предстоје тешки разговори са запосленима и менаџментом у тим фабрикама. 

Радници хоће да раде, али ће поједини менаџменти морати да ставе прст на чело и одлуче хоће ли да уђу у посао", рекао је Вучић.

Пре шеика Мухамеда бин Зајед ел Нахјана у Србији је, по речима Вучића, боравило шест његових различитих тимова који су са домаћим експретима разматрали улагања у неколико области.

Ускоро би, како је рекао Вучић, могле да буде конкретизоване инвестиције из Емирата у високу технологију и компјутерску производњу у Србији, затим у "Јат технику" и у неке друге компаније.

"Развојни фонд Абу Дабија спреман је да Србији одобри најповољније позајмице, са каматом од 0,3 или 0,4 одсто, и о томе би ускоро могао да уследи конкретан споразум", рекао је Вучић.

Посебно је значајно, како је истакао, што постоје велики изгледи за улагање из Емирата у обнову зграде Генералштаба у центру Београда која је оштећена у НАТО агресији 1999. године.

"На том месту ће, уместо рушевине и ругла у центру града бити екслузивна зграда, а Србија ће подићи споменик свима који су страдали у НАТО агресији", нагласио је Вучић.

Уједињени Арапски Емирати, како је рекао, имају потребу и за медицинским особљем и желе да у тој области сарађују са државом Србијом као сигурним партнером.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво