Измена Закона о трговини

Предлог измена и допуна Закона о трговини ушао у скупштинску процедуру. Највећа измена тиче се укидања обавезе да се достављају подаци о промету и структури трговинске мреже. Корекције закона ће отворити пут инвестицијама, тврде у Министарству спољне и унутрашње трговине.

У скупштинску процедуру је ушао Предлог измена и допуна Закона о трговини. У ресорном министарству кажу да се актуелни Закон примењује већ две године и да су примећени неки недостаци.

Криза је променила тржишну слику у земљи, па ће корекције закона бити прилагођене актуелној ситуацији и отворити пут инвестицијама, тврде у Министарству спољне и унутрашње трговине.

Очекује се да ће трговцима пословање бити лакше јер се, према предлогу измена и допуна Закона о трговини, између осталог, укида обавеза да достављају податаке о промету и структури трговинске мреже. Одустало се и од формирања Центра за развој трговине.

"Највећа промена је укидање обавезе трговаца који желе да граде објекте веће од 2.000 квадрата да израђују студију утицаја тих објеката на тржиште и да је достављају министарству на одобрење. Ово свакако треба да подстакне даље инвестиције на тржишту Србије у веће малопродајне објекте", наводи помоћник министра спољне и унутрашње трговине Љиљана Станковић.

У Унији послодаваца Србије кажу да су измене Закона о трговини за њих изненађење, јер јавне расправе није било.

"Највеће замерке јесу да је овај нацрт закона само козметички променио неке ствари, а суштину закона и бирократских процедура није променио. Ви и дан данас имате инспекције које излазе на терен да би напуниле буџет, а не да би помогле трговцима и самим тим поскупљују цену производа коју на крају мора да плати потрошач.То овај закон није променио", наводи Душан Коруноски из Уније послодаваца Србије.

У Асоцијацији малих и средњих предузећа и предузетника кажу да нису учествовали у креирању измена Закона о трговини.

Милан Кнежевић из те асоцијације каже да закон доноси низ позитивних решења, али оно што није добро јесте чињеница да правно лице може да тужи друго правно лице под предпоставком да оно врши нелојалну конкуренцију".

"То би у преводу значило да ја тужим 80.000 нелегалних продаваца или 50.000 предузетника који нелојално држе у сивој зони раднике, а то би значило бесконачан број судских спорова и вештачења који не би дали никакве резултате", рекао  је Кнежевић. 

Трговци кажу да је држава и даље скупа и неефикасна. Тврде да су сада, због шуме прописа који им узимају много времена и новца, често принуђени да подижу цене. Промет се тако умањује, јер је куповна моћ и даље ниска.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво