Читај ми!

Нова поскупљења од јануара?

Од Нове године не важи уредба о ограничењу маржи основних намирница. Трговци ипак не очекују раст цена те робе. Ипак, како РТС сазнаје, већ од јануара могу се очекивати поскупљења неких других прехрамбених, али и козметичких производа

Уредба о ограничавању маржи на неке основне животне намирнице престаје да важи 31. децембра и неће се продужавати. Трговци процењују да после тог датума неће доћи до поскупљења производа на које се уредба односила.

Ипак, како РТС сазнаје, већ од јануара могу се очекивати поскупљења неких других прехрамбених, али и козметичких производа, и до 25 одсто. Држава каже да је формирање цена слободно, а стручњаци процењују да би пад стандарда могао бити заустављен тек пред крај наредне године.

Поједина алкохолна пића, неки слаткиши, инстант кафе, чајеви и понешто од здраве хране већ од јануара поскупеће од три до 25 одсто. И део козметике неких произвођача добиће цене више између пет и 10 процената.

Поједини анкетирани грађани кажу да штеде сваки динар, гледају шта је јефтиније да купе и да углавном бирају према цени.

Од децембра прошле, до новембра ове године највише су поскупели кромпир, лимун и свињска маст, готово по 70 одсто. Банане и пасуљ плаћамо скоро упола скупље.

У истом периоду одржавање станова поскупело је готово 26 одсто, градски превоз око 16, а централно грејање 15 процената.

Држава не одређује цене

"Артикли који су били под уредбом су били предмет жестоке конкурентске борбе између свих наших ланаца, тако да верујем да ће и у наставку то бити предмет наше жестоке конкуренције и неће доћи до значајнијег скока цена", каже генерални директор ДИС-а Дарко Аћимовић.

Министар спољње и унутрашње трговине Расим Љајић каже да волан није у нашим рукама и то треба људима врло јасно рећи.

"Држава није та која регулише и одређује цене основних животних производа. Цене се слободно формирају на тржишту. Ми чинимо све што можемо да развијемо и унапредимо конкуренцију јер из те здраве конкуренције онда могу да проистекну и приступачније цене него што су рецимо биле", каже Љајић.

Свакодневни живот неће бити битно другачији ни наредне године, сматрају стручњаци.

Економиста Драгован Милићевић очекује даљи пад стандарда у 2013. године с обзиром на то да ће инфлација бар у првој половини године према свим показатељима бити двоцифрена, а да ће реалне зараде, односно принадлежности бити на истом, ако не и на нешто нижем нивоу.

"Неки бољитак се можда може очекивати при крају 2013. године због чињенице да ће тада по најавама бити нижи раст цена", истиче Милићевић

Најраније за два месеца знаће се садржај и цене производа из социјалне корпе који би олакшали живот најугроженијима. У току су разговори са произвођачима и трговцима, а све се заснива на добровољној основи.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 03. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије