Читај ми!

Више енергије из обновљивих извора

Међународна обавеза Србије је да до 2020. године достигне 27 одсто производње енрергије из обновљивих извора, а сада је то на нивоу од 21,2 одсто, изјавио је помоћник министра за енергетску ефикасност и обновљиве изворе енергије Дејан Трифуновић.

Помоћник министра за енергетску ефикасност и обновљиве изворе енергије Дејан Трифуновић рекао је да је међународна обавеза Србије да до 2020. године мора достићи 27 одсто производње енергије из обновљивих извора, а да је то сада на нивоу од 21,2 одсто.

Трифуновић је гостујући у јутарњем програму РТС-а навео да тих око шест одсто не делује много и да се чини да је једноставно достићи тај проценат, али је у ствари врло тешко, јер се 21,2 одсто производње из обновљивих извора постиже захваљујући великим хидроелектранама.

Он је објаснио да је зато направљен национални акциони план који ће бити упућен енергетској заједници, а затим и Влади Србије на верификацију. Тај план, како је рекао, представља неку врсту путање како ће се достићи тих 27 одсто.

Трифуновић је рекао да се ти нови мегавати виде у природним ресурсима, малим хидроелектранама, коришћењу био масе, ветропарковима и, у мањем обиму, геотермалне и енергије сунца.

Према његовим речима, припремљен је пакет мера и представљен је заинтересованим странама. Планира се да акет поред подстицајне тарифе садржи и низ различитих мера и активности који ће стимулисати домаће и стране инвеститоре.

Према Трифуновићу, то ће у наредном периоду бити једна од најзначајнијих области инвестрирања у Србији.

Трифуновић је навео да су све мере прецизно направљење, да је дубока аналитика иза њих и да ништа није паушално урађено.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 03. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије