Читај ми!

Проблеми српских привредника на Космету

Безбедност, слобода кретања и приватизација коју спроводе приштинске власти највећи су проблеми српским привредницима на Косову и Метохији. Приштина до сада спровела 56 таласа приватизације, а у владиној Канцеларији за КиМ кажу да се све оне морају оспорити.

Највећи проблеми српским привредницима на Косову и Метохији су безбедност и слобода кретања, те приватизација предузећа коју спроводе привремене институције у Приштини. До сада су они спровели 56 таласа приватизације, а у владиној Канцеларији за Косово и Метохији кажу да се све оне морају оспорити, јер су урађене мимо закона Србије, али и оних које је доносио Унмик.

Осим мало пољопривреде и трговине, на Косову и Метохији готово да нема привреде. У производњи ради мање од 3 хиљаде људи, кажу привредници из Јужне покрајине.

Милован Спасић из Привредне коморе Косова и Метохије каже да српске привреднике кочи то што немају сигурност, а потребна су им и стимулативна средства за покретање производње.

"Српске таблице су проблем. Уколико хоћете да их возите, морате да плаћате додатно осигурање, тако да је годишње вишеструко скупље плаћање косовским осигуравајућим друштвима, него укупна регистрација возила", објашњава Ранђел Нојкић из предузећа "Пошта Србије".

И док привредници од власти у Београду очекују субвенције и повољне кредите, увођење нових правила на административним прелазима отежава им посао.

"Сматрам да је спорна одредба о три и по тоне. Имате проблем поготову када су нафта и нафтни деривати у питању. Јако је тешко превесто три по тона нафте, јер не постоји таква цистерна. Јако је тешко превести три и по тоне киселе воде. Скупо је", каже директор Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин.

Велики проблем је, кажу у Влади, приватизација јавних и друштвених система коју спроводе привремене институције у Приштини.

"Много предузећа је приватизовано, углавном на југу Косова и Метохије, док је намера косовских власти да то учине и са онима северно од Ибра. То ће представљати проблем за људе који тамо живе. Ми сматрамо да никад није касно да се заштити српска имовина", истиче Зоран Лазић из Канцеларије за Косово и Метохију.

Питање уставности приватизација покренуто је пред Уставним судом Србије, а у Канцеларији за Косово и Метохију кажу да ће и од међународних судова тражити да објасне како је могуће да се читаве генерације искључе из поделе имовине коју су стварале и то само зато што нису Албанци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 03. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије