Наставак градње Прокопа почетком јануара

Изградња београдске железничке станице Прокоп биће настављена већ почетком јануара, најавио министар саобраћаја Милутин Мркоњић. Кинезима ће највероватније бити понуђено да изнад станице, изграде комерцијалне садржаје, навео Мркоњић.

Министар саобраћаја Милутин Мркоњић најавио је да ће изградња београдске железничке станице Прокоп бити настављена већ почетком јануара.

Мркоњић је подсетио да је Србија прошле седмице добила кувајтски кредит од 25 милиона евра за наставак градње тог веома важног дела Београдског железничког чвора и додао да ће највероватније Кинезима бити понуђено да изнад станице, на плочи, изграде комерцијалне садржаје.

"Добили смо део средстава којима ће бити завршена саобраћајна инфраструктура Прокопа, а оно што је изнад плоче остаје као комерцијала и то ћемо вероватно понудити Кинезима", истакао је министар Мркоњић за Танјуг.

Мркоњић је навео да ће радови на саобраћајној инфраструктури Прокопа почети пре пролећа, јер и у току зиме може да се ради унутар станице.

За завршетак и унутрашњих саобраћајница у Прокопу, према његовим речима, потребно је обезбедити још око 60 милиона евра.

Министар саобраћаја је раније изјавио да је понудио представницима Кувајта да на садашњем локалитету Главне железничке станице у Београду, по њеном измештању и изградњи станице Прокоп, направе Кувајтски пословни центар.

Генерални директори Железница Србије Милован Марковић и Фонда за арапски економски развој Ал Бандер потписали су 10. децембра Уговор о кувајтском кредиту. Кредит је одобрен по врло повољним условима са три одсто камате, роком отплате 18 година и грејс периодом од четири године.

Кувајтски кредит биће уложен у комплетно сређивање железничке, односно грађевинске и електротехничке инфраструктуре у Прокопу.

Планирана је изградња преосталих шест колосека, поред четири постојећа, као и пратећих перона, затим електротехничких и сигнално-сигурносних постројења и, најзад, зграде за телекоманду, за територију Железницког чвора Београд.

Прокоп сада користе само возови нове градске железнице - БГ воз - а реализација овог посла омогућиће да кроз станицу функционишу и локални, регионални и међународни путнички возови.

Уговор вредан 25 милиона евра биће добра прилика и да извођачи радова и грађевинска оператива из наше земље добију посао и потврде свој квалитет, кажу у Железницама Србије.

Припрема тендерске документације

Српске железнице већ су започеле припрему тендерске документације, а читав посао може да буде завршен за две године.

Кувајтски партнери су током претходних преговора најавили могућност да, уколико буду задовољни реализацијом овог уговора, наставе да инвестирају и даљу изградњу главне железничке станице Прокоп у Београду.

Тиме би била обухваћена изградња станичне зграде, као и комерцијалног центра на 130.000 квадрата.

Комплетна станица у грађевинском смислу могла би, према оцени стручњака, да буде изграђена за три године.

Када Прокоп почне да ради стара железничка станица биће измештена из Карађордеве улице, из центра Београда, чиме ће бити омогућено скраћење линија свих возова који пролазе кроз главни град и ослобађање 80 хектара атрактивног земљишта у Савском амфитеатру.

Београд ће тако добити модерну, савремено опремљену станицу која ће моћи да повеже градски и међуградски саобраћај и прими све транзитне међународне путничке возове.

Кроз Београдски железницки чвор, чији је део Прокоп, пролазе међународне магистралне пруге које преко Београда повезују Париз са Истанбулом, Будимпешту са Атином и Букурешт са Баром.

Градња Прокопа је почела 1977. године, али је убрзо прекинута због недостатка финансијских средстава, затим је 1990-их настављена и прекинута поново 2000. године.

На тендеру 2005. је победио мађарски "Тригранит" са којим су преговори прекинути, јер је између осталог тражио да му буде уступљено право градње на месту садашње железничке станице, односно у Савском амфитеатру.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара