Читај ми!

Ускоро закон о подстицају пољопривреде

Закон о подстицању пољопривреде, који би требало да буде усвојен почетком наредне године, треба да обезбеди сигурну производњу и одреди минималне субвенције. Добро је што ће се субвенционисање коначно уместо уредбама, уредити законом, сагласни су и пољопривредници и стручњаци.

Парламенту је на усвајање по хитном поступку послат Закон о подстицању пољопривреде и руралног развоја. Ипак, уместо до краја године, како је било најављивано, његово усвајање очекује се до краја јануара 2013.

Овим документом се, после много година, политика подстицања пољопривреде дугорочно одређује, а то значи сигурност и предвидивост производње, тврде надлежни.

Пољопривредници кажу да је добро што ће се субвенционисање коначно уместо уредбама, уредити законом.

Предлог закона дефинише минималне субвенције, што значи да оне могу само да расту, ако у аграрном буџету буде више новца. За сточаре је намењена премија од седам динара по литру млека, као и плаћања по грлу стоке, за сваку краву 20.000 динара, јуне 10.000, крмачу, козу или овцу 4.000, а јагње или свињу по 1.000 динара.

Ратари и повртари могу да рачунају на 12.000 динара по хектару. Половину ће добити у новцу, а другу половину као регрес за купљено гориво, семе, ђубриво.

Мирослав Грубанов из Удружења "Банатски паори" каже да је добро што су директна давања до 10 милиона динара, али да не ваља што за те субвенције могу да конкуришу и правна лица и предузетници. 

"Ако ће правна лица и предузетници да добијају паре од пољопривреде зашто онда пољопривредници не могу да добију 10.000 евра за отварање нових радних места", истиче Грубанов.

"Може да буде и више, али је добро, може да се каже да је дато за сељака стварно фино и лепо", каже пољопривредник из Ваљева Милош Матић.

Његов земљак, Александар Николић сматра да би требало раздвојити субвенције од равничарских и брдскопланинских крајева, јер су, како каже, већа улагања у брдскопланинским крајевима.

Стручњаци кажу да је добро што ће подстицање пољопривреде коначно уредити закон, али као произвођачи замерају то што ће начин расподеле субвенција одредити накнадно - правилници које прописује министар.

"Не знамо у овом тренутку како ће се та средства распоређивати, поставља се питање колико ће министар моћи да стигне да сагледа све релевантне податке и резултате како би се планирала расподела тих средства", каже Драго Цвијановић из Института за економику пољопривреде.

Надлежни уверавају да је циљ доношења закона стварање предвидивости у производњи и да ће новац доћи до свих којима је потребан.

"Нема разлога за бојазан, јер је минимално плаћање дефинисано законом, кад говоримо о плаћању по хектару од 12.000 динара, а са друге стране и минимални услов који пољопривредници морају да испуне су предвиђени законом, да буде регистровано газдинство, да се бави пољопривредном производњом, да се субвенције исплаћују за обрадиво земљиште", каже помоћник министра пољопривреде Милош Миловановић.

Према његовим речима, правилник ће само ближе прописати ове услове, али неће задирати у ограничавање права особа када подноси захтев Управи за плаћање приликом остваривања субвенција.

Усвајањем закона требало би да се реши и дугогодишњи проблем кашњења исплата субвенција. Предвиђено је и да се пољопривредницима враћа најмање 30 одсто новца уложеног у инвестиције за унапређење производње.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара