Читај ми!

Кинези граде српске пруге

Потписан Меморандум о разумевању са Кинеском компанијом за телекомуникације и инфраструктуру који предвиђа учешће те компаније у пројектима за модернизацију пруга у Србији. Приоритет ће бити две деонице Коридора 10, рекао министар саобраћаја Милутин Мркоњић.

Министарство саобраћаја потписало је Меморандум о разумевању са Кинеском компанијом за телекомуникације и инфраструктуру који предвиђа учешће те компаније у пројектима за модернизацију пруга у Србији.

Министар саобраћаја Милутин Мркоњић изјавио је, након потписивања Меморандума, да ће приоритет бити две деонице Коридора 10 од Новог Сада до Суботице и од Ниша до Димитровграда, али и реконструкција пруге Београд-Бар.

Мркоњић је рекао Танјугу да су кинески грађевинари "положили испит" на изградњи моста преко Дунава, између Земуна и Борче у Београду, где се одлично одвијају радови.

Он је рекао да су се они на том пројекту квалификовали за учешће у изградњи путева, али и железнице и изразио очекивање да ће већ почетком марта почети реализација предвиђених пројеката на железници.

"Убеђен сам да ће Кинези те пројекте и реализовати и Србија има много поверења у њих", рекао је Мркоњић.

Меморандум су потписали државни секретар Министарства саобраћаја Миодраг Поледица, генерални директор Кинеске компаније за телекомуникације и инфраструктуру за Европу и централну Азију Ху Бин и директор Дирекције железница Србије за инфраструктуру Милан Максимовић.

"Стране потписнице ће заједничким напорима покушати да обезбеде неопходне финансијске ресурсе, путем извозних кредита или других начина финансирања, за реализацију пројеката из области железничке инфраструктуре у Србији", наведено је у том документу.

Кинеска компанија ће истражити локације за реализацију пројеката, који ће бити предложени државним органимма Србије и Народне Републике Кине ради спровођења даљих процедура.

Поледица је рекао да је реч о великој кинеској фирми која се бави изградњом железничке и путне инфраструктуре, у чијем је саставу и Железничка сигнализација из Кине, а у том конзорцијуму је и италијанска компанија Италфер која се бави пројектовањем пруга.

Приоритет Железнички Коридор 10

Железнички Коридор 10 је приоритет после путног Коридора 10 и пројекти на железници ће бити финансирани од предвиђених 10 милијарди евра колико је Кина издвојила за финансирање пројеката у Југоисточној Европи.

Генерални директор кинеске компаније за Европу и централну Азију Ху Бин је рекао за да су веома заинтересовани за железнички Коридор 10 у Србији, као и других пруга у нашој земљи.

Бин је истакао да је та компанија не само једна од највећих у тој области у Кини већ и у свету.

Директор за развој тржишта и међународне послове Италфера Лорен Франћио је подсетио да је та компанија пре две године израдила студију о обнови пруге Београд - Бар, али да су веома заинтересовани и за изградњу Коридора 10 кроз Србију, који је веома важан за европску железницу, с обзиром да повезује централну Европу са Турском и истоком.

Максимовић је рекао да су веома заинтересовани за учешће кинеских компанија на Коридору 10, а посебно за јужну железничку обилазницу око Београда, која иде од Белог Потока преко Винче до Панчева, у оквиру које би требало да буде изграђен нови мост преко Дунава.

Према речима Максимовића, Железнице Србије су заинтересоване и за изградњу дела железничког Коридора 10 од Београда до Велике Плане.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара