Читај ми!

Влада одлучује о поскупљењу струје

ЕПС своди пословне резулате и до краја године неће слати захтев за поскупљење струје, потвдио је РТС-у вршилац дужности генералног директора тог предузећа Александар Обрадовић. У процедуру за повећање цене може се ући почетком идуће године, а колико ће и када струја поскупети одлучиће Влада, наводи Обрадовић.

Вршилац дужности генералног директора Електропривреде Србије Александар Обрадовић рекао је да до краја године ЕПС неће слати захтев за поскупљење струје.

"Када комплетирамо наше пословне резултате имаћемо бољи преглед ситуације. Наравно, те информације ћемо упутити Влади и ресорном министарству. Они ће на основу тих резултата и наших планова за следећу годину одлучити које би било најоптималније повећање. Не бих улазио у калкулације колико би то повећање требало да буде", рекао је Обрадовић у интервјуу за РТС.

Обрадовић наводи да су дуговања потрошача, ако се у обзир узму она која су премашила 60 дана, износе 93 милијарде евра, од тога, како каже, домаћинства дугују 47, а привреда 46 милијарди динара.

Према његовим речима, постоји иницијатива Владе Србије да се део камата опрости.

"Министарство и Влада су покренули иницијативу да се део камата опрости. За нас то јесте проблем што се тиче наших резултата, али сваку активност која води решавању тог дугорочног проблема ЕПС ће подржати. Што се тиче саме наплате ми смо достигли ниво наплате од око 98,62 одсто што значи да смо премашили наше планове за овај период", истиче Обрадовић.

Што се тренутне енергетске ситуације тиче, вршилац дужности ЕПС-а је истакао да ће у наредном периоду, и пре и после празника, снабдевање електричном енергијом бити стаблно.

Упркос чињеници што је, како каже Обрадовић, домаћа производња довољна ЕПС је на време обезбедио електричну енергију из увоза и набавио потребне количине.

Обрадовић је рекао да се у ЕПС-у убрзано ради на инвестиционим пројектима и праве се анализе колике ће тачно бити инвестиције.

"Шта нас ограничава? С једне стране су наше финасијске могућности. Укупна вредност свих планираних инвестиција је око 12 милијарди евра. То је оно што сам наследио. И могу одмах да кажем да та сума није реална за садшњу ситуацију ЕПС-а. У току следеће године ћемо те инвестиционе планове завршити и мислим да ћемо до краја године имати тачан преглед у које инвестиционе пројекте улазимо", рекао је Обрадовић.

Испитивање спорних послова

Вршилац дужности генералног директора ЕПС-а каже да је Министарство основало посебан тим који треба да испита спорне послове и ненаменско трошење новца у ЕПС-у.

"Ми имамо потпуну сарадњу са тим тимом, све информације које су нам тражили ми смо правовремено и у траженом формату доставили. Сарадња иде веома добро и чекамо даље инструкције шта је још потребно урадити", наводи вршилац дужности директора ЕПС-а.

Обрадовић каже да је његова визија да ЕПС постане мотор српске привреде и веома профитабилно предузеће, а тај циљ, како каже, није могуће испунити само у периоду статуса вршиоца дужности генералног директора.

"Зато планирам да се пријавим на конкурс за директора Електропривреде. Надам се да ћу до тада имати већ неке конкретне резултате", рекао је Обрадовић.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара