Читај ми!

Мали фића - велики значај

Фијат аутомобили Србија у Крагујевцу очекују да ће 2013. године остварити приход до две милијарде евра, а један од највећих извозних адута је мали фића - Фијат 500 Л, рекао је у интервјуу за РТС генерални директор "Фијата" у Србији Антони Чезаре Ферара.

Један од највећих извозних адута Србије за идућу годину јесте мали фића - Фијат 500 Л. "Фијат аутомобили Србија" у Крагујевцу планира производњу од 120 до 180 хиљада возила идуће године, рекао је у унтервјуу за РТС генерални директор Фијата у Србији Антони Чезаре Ферара.

Серијска производња модела "фијат 500Л" почела је у јулу, а пре тачно три месеца и званична продаја тога аутомобила произведеног у Крагујевцу.

Примарно тржиште овог аутомобила је Италија, а друга тржишта су Француска, Шпанија и Немачка. Овај аутомобил није намењен српском тржишту. Почетна цена аутомобила је 13.500 евра, док је просечна цена аутомобила на српском тржишту 9.000 евра.

"До краја године ћемо у Србији продати само око 150 аутомобила", рекао је Ферара и додао да се цена аутомобила не може спустити.

"Материјал за тај аутомобил је скуп. Много је опреме на аутомобилу која је скупа чак и на стандардној верзији аутомобила. Ми желимо да задржимо тај ниво опремљености возила и због тога не размишљамо о смањењу цене аутомобила", објаснио је Ферара.

Према његовим речима, купци овог аутомобила су били изненађени пространошћу и квалитетом.

"Споља изгледа тек мало већи него модел 500, али када уђу у аутомобил примете много више простора него што су очекивали. Ми пратимо и најбољи могући стандард квалитета који Фијат поседује, а који је унапређен у свету преко Фијат Крајслер групације", рекао је Ферара.

Генерални директор Фијата у Србији каже да ће та компанија успети да достигне свој циљ за 2012. годину.

"Циљ је био да се произведе 30.000 аутомобила ове године и ми ћемо достићи тај циљ, а од тог броја аутомобила ми извозимо више 90 одсто произведених аутомобила".

Следеће године "Фијат" планира да произведе између 110.000 и 180.000 возила, процењује Ферара.

"Број аутомобила зависи од тога колико ћемо сати следеће године провести у производњи аутомобила. Све зависи од потражње тржишта. Очигледно, ако будемо морали да производимо више од 120.000, 130.000 возила мораћемо да запослимо још људи. Али опрема је припремљена да произведе поменуту количину", каже генерални директор Фијата у Србији.

Та компанија је, како каже Ферара, ове године уложити милијарду и по евра. Та инвестиција ће се повећати следеће године када се уведе нова верзија 500 Л, као што је америчка са седам седишта.

"У самом старту ћемо имати више различитих верзија и већ улажамо много новца. Циљ нам је да направимо равнотежу", рекао је Ферара.

Приход од 1,2 до 2 милијарде евра

Поводом најаве да ће Србија од извоза Фијатових аутомобила зарадити и до две милијарде евра, генерални директор Фијата каже да се не може дати прецизна бројка.

"Колико продамо, толики ће бити и извоз. Тако да можемо да рачунамо на приход од милијарду и 200 милиона до 2 милијарде евра, зависи колико будемо продали возила", објаснио је Ферара.

Аутомобил 500 Л није намењен само српском и италијанском тржишту, већ тржишту свих европских земаља, а касније и америчком тржишту, што гарантује да ће се произведени аутомобили и продати.

"У почетку, када уђете на неко тржиште, сва возила се више - мање продају јер на тај начин покривате сва продајна места - сваки дилер мора да купи возило како би га показао клијентима. Из тог разлога нећемо имати проблем. Ако криза на европском тржишту потраје, онда нас проблеми чекају 2014. године", истиче Ферара.

Фијат ће поново производити и фијат пунто како би задовољио српско тржиште, најавио је Ферара, а са производњом ће се кренути у мају или јуну.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије