Поравнање Смедерева са "Комико оил-ом"

Градска управа Смедерева прихватила понуду о вансудском поравнању поводом закупа земљишта за изградњу рафинерије, изјавио је заменик генералног директора компаније "Комико оил" Радомир Радивојевић.

Председник Скупштине Смедерева Бранче Стојановић обавестио је компанију "Комико оил" да градска управа прихвата понуду о вансудском поравнању поводом закупа земљишта за изградњу рафинерије, изјавио је заменик генералног директора компаније Радомир Радивојевић.

Америчко-холандска нафтна компанија је предложила, а градска управа Смедерева прихватила, да "Комико оил" плати 652 милиона динара на име закупа 113 хектара. Закуп треба да буде на 99 година, а новац уплаћен до 31. јануара 2013.

Председник градске Скупштине је, како је рекао Радивојевић, обавестио "Комико оил" да је локална самоуправа спремна да пружи писани доказ да ће по уплати закупа компанији дати до сада спорно земљиште.

Компанија је уједно упозорена да ће Смедерево од "Комико оил-а" тражити да плати затезну камату за дане кашњења.

"'Комико оил' ће прихватити да плати затезну камату. Једино ћемо, можда, преговарати о висини камате јер наша компанија није кривац за изгубљено време. Компанија је, још у августу, предлагала да плати затезну камату до 24. августа и да се не иде на суд", рекао је Радивојевић.

Компанија ће предложити граду Смедереву да износ затезне камате буде дат "у добротворне сврхе, онима којима је најпотребнији", навео је заменик генералног директора компаније.

Радивојевић очекује да изградња рафинерије у Смедереву почне 1. марта, уз напомену да га, мада је добијено саопштење о прихватању понуде коју је компанија дала локалној самоуправи, не би изненадило да "градоначелница у последњем тренутку промени одлуку".

Заменик генералног директора је додао да потез града не види као коперникански преокрет, већ као победу разума, нагласивши да су обе стране одуговлачењем у губитку.

Градска управа Смедерева је 25. априла 2012. године потписала уговор са "Комико оил-ом" о давању у закуп на 99 година 113 хектара земљишта за изградњу рафинерије.

То је предложила Скупштина Смедерева која је о захтеву те компаније одлучивала неколико пута за три и по године.

Према споразуму, у градски буџет Смедерева требало би да буде уплаћено и око 4,5 милиона евра за уређење инфраструктуре за рафинерију.

"Комико оил" је раније најавио да ће рафинерију за прераду нафте, инвестицију вредну 250 милиона долара, изградити за три године, отворити око 700 радних места и кроз разне донације помоћи граду Смедереву.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара