Отпис камате прилика за измирење дуга

Примена закона о условном отпису камата и мировању пореског дуга добра је прилика да они који имају неизмирене пореске обавезе уђу у систем, каже за РТС државни секретар у Министарству финансија Влајко Сенић.

Државни секретар у Министарству финансија Влајко Сенић изјавио је да је примена закона о условном отпису камата и мировању пореског дуга важна порука и прилика да они који имају неизмирене пореске обавезе уђу у систем. Он је нагласио да је жеља да 2013. буде година чистих рачуна да се тачно зна у каквом су стању јавне финансије.

Сенић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а рекао да је важно да текуће обавезе, из новембра и децембра дужници исплате до краја године, а најкасније до 31. јануара 2013. године.

"Порески обвезници онда улазе у тај систем, где мали порески обвезник има мировање главног дуга у периоду од две године до 31. децембра 2014. године, а велики до 31. децембра 2013. године. Уколико у том периоду редовно плаћају текуће обавезе, након тог периода од две године, они имају могућност да у 24 рате отплате главни порески дуг који преостаје", објаснио је Сенић.

Сенић је навео да се ради о стотинама милијарди динара дуга и да је више од две трећине на име камата те да се могло наставити даље књижење тих дугова, али би то у суштини било мртво слово на папиру.

Према његовим речима ово је корак напред у томе да се рашчисти ситуација у тој сфери, а то је начин где сви могу бити добитници применом тог закона.

"Желимо да 2013. година буде година чистих рачуна, да тачно знамо у каквом стању се налазе јавне финансије", рекао је Сенић.

У Скупштини Србије пре неколико дана усвојен је Закон о условном отпису камата и мировању пореског дуга, којима ће свим предузећима, уколико крену редовно да плаћају текуће пореске обавезе, бити трајно отписана затезна камата. Отплаћивање главног пореског дуга биће им омогућено одложено.

Услов за то је редовна уплата текуће обавезе за месец новембар и децембар ове године најкасније до 31. јануара 2013. године. Ако у наредној години наставе редовно да отплаћују текуће обавезе, након две године предузетници, а након годину дана и велика предузећа, стичу услов за потпуни отпис затезних камата са стањем на дан 31. октобар 2012. године.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се