Читај ми!

Нове инвестиције у Петрохемији

Држава ће заједно са НИС-ом од јануара наредне године покренути заједничку инвестицију у "Петрохемији" вредну 60 милиона евра, рекао Млађан Динкић прилком обиласка реконструисаног погона те фабрике. Инвестиција ће бити завршена 2014. када ће "Петрохемија" постати профитабилна, истакао Динкић.

Министар финансија и привреде Млађан Динкић најавио је да ће од јануара са Нафтном индустријом Србије бити покренута заједничка инвестиција у Петрохемији, вредна 60 милиона евра, која ће бити завршена 2014. године када ће та компанија изаћи из процеса реструктуирања и постати профитабилна.

"НИС ће инвестирати 20 милиона евра, Република Србија додатних 40 милиона, а завршетак нове инвестиције очекујемо средином 2014. године, рекао је Динкић у Панчеву где је са генералним директором НИС-а Кирилом Кравченком и директором "Србијагаса" Душаном Бајатовићем посетио реконструисани погон за производњу полиетилена високе густине у "Петрохемији".

Динкић је навео да је реконструкција тог погона прва фаза програма ревитализације "Петрохемије", а да ће Влада Србије у сарадњи са НИС-ом од јануара кренути у другу фазу инвестиционог циклуса вредног 60 милиона евра и који ће бити завршен у року од две године.

"Петрохемија" је један од највећих српских извозника, али ова опрема није дуго модернизована и због тога је фабрика све ово време правила губитке, истакао је Динкић.

Министар Динкић је рекао да ће се инсталирањем потпуно нове опреме потпуно елиминисати губитке и омогућити повећање капацитета. "Та опрема обезбедиће и потпуну заштиту животне средине у Панчеву", рекао је Динкић.

Према његовим речима, очекује се да ће од средине 2014. године "Петрохемија" бити самоодржива компанија која извози више стотина милиона евра у иностранство и истовремено остварује профит.

Динкић се захвалио инжењерима и грађевинарима који су у рекордном року од три месеца успели да реализују прву фазу инвестиција у "Петрохемији".

Инвестирано преко шест милиона евра

Укупна сума инвестиција за модернизацију погона Петрохемије износила је 6,1 милион евра, од чега је 2,5 милиона евра утрошено за извођење радова, а 3,6 милиона је инвестирано у куповину модерне технолошке опреме.

Средства за обављање радова на модернизацији погона обезбеђена су из новчаног тока ХИП Петрохемије, уз потпуну подршку државе и представника НИС-а, који су компанији-партнеру пружили логистичку и консултациону помоћ на овом пројекту.

Производни капацитет погона након те инвестиције повећан је са 70 на 90 хиљада тона полиетилена годишње.

Као додатни позитивни ефекат због почетка рада тог погона је што се тиме повећава капацитет фабрике етилена, али исто тако омогућава обнављање производње у фабрици "Панонијапласт", у којој је обустављена производња још 2009. године, наводи се у саопштењу Министартсва финансија и привреде.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се