Обрачун са "сивом" економијом у саобраћају

Око 45 одсто превозника је у "сивој" зони друмског саобраћаја, због чега држава годишње губи 50 милиона евра, рекао председник Привредне коморе Србије Милош Бугарин.

Председник Привредне коморе Србије Милош Бугарин позвао је државу да се обрачуна са корупцијом и "сивом" економијом у друмском саобраћају наводећи да због тога држава губи годишње 50 милиона евра.

Око 45 одсто превозника је у "сивој" зони, истакао је Бугарин у ПКС на скупу посвећеном том проблему.

Бугарин је рекао да се Комора тим поводом обратила Министарству саобраћаја које је одмах реаговало и да су већ предузете одговарајуће активности.

Држава је започела одлучну борбу против корупције и ова област није ништа мање значајна, због великог броја илегалних превозника, истакао је Бугарин.

У области друмског транспорта има око 26.000 запослених и 6.000 возила.

Неприказивање укупног прихода, необрачунавање и неплаћање ПДВ-а, непријављивање радника и неплаћање пореза и доприноса на зараде доводи у подређен положај легалне превознике и директно утиче на њихову ликвидност.

Помоћник министра саобраћаја Милорад Илић нагласио је да нико од превозника неће бити изузет од акције сузбијања "сиве" економије у области друмског саобраћаја.

Илић је рекао да ће сви бити контролисани и да и они који пријављују друге, такође, морају да раде у складу са законом. Акцију сузбијања, према његовим речима, воде Министарство саобраћаја и МУП.

Министар саобраћаја Милутин Мркоњић је почетком децембра најавио, на састанку са представницима ПКС, жестоку борбу против сиве економије у друмском саобраћају.

Мркоњић је предложио и да се формира заједничка комисија која ће понудити прецизна решења и одредити редослед потеза како би се нагомилани проблеми у првој фази значајно умањили, а онда и уз директно учешће Владе Србије потпуно неутралисали.

Министар је представнике ПКС подржао у настојању да се сузбију нелегални токови одвијања саобраћаја, јер тај проблем, како је оценио, "практично акумулира у себе и комплетан дијапазон системски нерешених појава које су се одомаћиле у овој области".

Програм борбе против нелегалних превозника дефинисан је у седам тачака, а договорено је и да се у градовима у којима су црне саобраћајне зоне најизраженије појача рад инспекцијских органа, уз асистенцију припадника полиције.

Како је саопштено из Министарства, учесници састанка истакли су да илегални превоз путника директно утиче на неликвидност и легалне превознике доводи у неравноправан економски положај.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се