Читај ми!

Задуживање само у нужди

Иако је Закон о заштитити корисника финансијских услуга дозволио већу могућност задуживања, грађани нису срљали у нове позајмице. У протеклих месец дана дуг по картицама смањен за сто милиона, док је по дозвољеном минусу порастао за 300 милиона динара.

Прошла је година од како је на снази нови Закон о заштитити корисника финансијских услуга. Међутим, иако је закон дозволио већу могућност задуживања, грађани нису срљали у нове позајмице. Напротив, у новембру је, у поређењу са октобром, смањен дуг по картицама за 100 милиона динара док је дуг по дозвољеном минусу порастао за 300 милиона динара.

Присила економске кризе или отрежњење од кредитне зависности учинили су да су грађани први пут у последњих седам година преокренули тренд и смањили укупну задуженост за шест милијарди динара.

Од свих врста кредита, тек незнатно порасло је прекорачење дозвољених позајмица по текућим рачунима. Међутим, банке диктирају услове, па да би вам био продужен минус морате да будете у плусу бар један дан у години или две, што зависи од банке до банке. 

Сваки клијент се потпуно индивидуално анализира са становишта његове кредитне историје, да ли је имао доцње у измиривању обавеза, пре свега, према Аик банци, а онда и према другим банкама, поручују из Аик банке.

Драган Сантовац из Комерцијалне банке каже да се мора водити рачуна о том сегменту пословања јер олако коришћење картице може проузроковати веће задужење грађана, односно непланирано и неконтролисано задужење грађана.

С друге стране, у месецу штедње грађани су на рачуне положили нових 150 милиона евра. Зато смо питали банкаре, али и новинаре, чему дају предност, штедњи или потрошњи.

"У неким тренуцима нам је потребна већа количина новца да се премосте краткорочни проблеми које сваки од нас може имати у домаћинству и у том случају користим дозвољени минус", каже Игор Анић из Прокредит банке.

Љиљана Костадиновић, новинар Привредног прегледа, каже да је принуђена, као и већина грађана да користи и дозвољени минус и кредитну картицу, иако су то најскупљи облици задуживања.

У 2013. години може нам бити само боље, у шта верују и међународни економисти.

"Србији предстоји нека врста шок терапије када је у питању штедња на државном нивоу. С друге стране, у банкарском сектору очекујемо већу динаризацију и креирање задуживања и банака и клијената у динарима", каже Питер Санфи, економиста ЕБРД-а.

Када је реч о грађанима, они су стегли каиш и послушали економисте, а највише кредита узимаће за рефинансирање скупих обавеза по минусима и кредитним картицама. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се