Читај ми!

Програм монетарне политике НБС

Циљана инфлација за наредну годину износи четири oдсто са одступањем плус или минус 1,5 процентних поена, наводи се у програму монетарне политике НБС за следећу годину. Централна банка наставиће да спроводи режим руковођеног пливајућег девизног курса, а интервенисаће и на девизном тржишту.

Народна банка Србије објавила је програм монетарне политике за 2013. годину, чији је циљ постизање предвиђене инфлације у средњем року, чиме се доприноси стабилности финансијског система и остваривању одрживог економског раста.

Како се наводи, циљана инфлација за наредну годину износи четири oдсто са одступањем плус или минус 1,5 процентних поена.

НБС је објавио да је постављени циљ за инфлацију заснован на оцени да у овом периоду неће бити завршене структурне реформе и либерализација цена, односно номинално, реално и структурно приближавање Европској унији.

У програму се наводи да ће НБС настојати да циљану инфлацију оствари помоћу референтне каматне стопе, чија ће се висина мењати на доследан и предвидив начин, зависно од економских кретања и пројекције инфлације.

НБС ће, како је објавила, користити све друге инструменте из своје надлежности да би се циљ утврђен за инфлацију на средњи рок oстварио.

Наводи се да ће НБС са јавношћу комуницирати преко саопштења, конференција за штампу, извештајем о инфлацији, извештајем о стабилности финансијског система и другим публикацијама.

Централна банка је најавила и да ће наставити да спроводи режим руковођеног пливајућег девизног курса, а интервенисаће на девизном тржишту ради смањења прекомерних дневних осцилација курса или стимулисања обима промета с циљем несметаног функционисања девизног тржишта, као и ради очувања стабилности финансијског система и цена на домаћем тржишту.

Народна банка Србије наставиће да спроводи стратегију динаризације, чије ће повећање допринети већој ефикасности монетарне политике, смањењу осетљивости привреде и становништва на промене курса динара.

"Ако се ефекти глобалне кризе и у будућности буду преносили на домаћи банкарски систем и привреду, Народна банка Србије ће самостално, као и у сарадњи с Владом Србије, предузимати неопходне мере ради очувања стабилности финансијског система", наводи се у програму монетарне политике.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије