Читај ми!

Нижи дефицит, већи извоз

У следећој години буџетски дефицит биће дупло нижи, а извоз ће порасти најмање 25 одсто, што је главни адут из кога црпимо оптимизам да ћемо остварити и привредни раст, рекао за РТС министар Млађан Динкић.

Министар финансија и привреде Млађан Динкић рекао је да очекује да ће 2013. бити преломна година у којој ће се остварити привредни раст, а да су "Фијат" и НИС главни извозни адути. 

"Најпре стабилизоваћемо јавне финансије јер ће буџетски дефицит бити дупло нижи, а друго очекујем да ће извоз порасти макар за 25 посто. И то нам је главни адут из чега црпимо оптимизам да ћемо имати и привредни раст, зато што ће велика Фијатова инвестиција прво своје право лице показати следеће године, очекујемо само од њих милијарду и шесто милиона евра од раста извоза", рекао је Динкић за РТС.

Динкић каже да ће НИС-ова рафинерија извозити и у регион, а не само на српско тржиште, а покренуће се и Железара у Смедереву.

Министар је објаснио да су то велики гиганти који треба да допринесу расту извоза, а да ће се ефекти пренели на мала и средња предузећа

"Дакле, мислим да ћемо имати позитиван прелом у наредној години који ће нам онда омогућити да 2014. урадимо много више на расту стандарда грађана и на повећању запослености", каже Динкић.

Динкић је рекао да је пре само неколико месеци држава је била на ивици банкрота, да сада има средстава за финансирање државе, пензија и плата у школству, здравству шест месеци унапред.

"Дакле, направили смо једну иницијалну фискалну консолидацију, усвојили смо и пакет закона који треба да уведу и финансијску дисциплину. Фијат је већ повећао значајно свој извоз у последњем кварталу. Верујем да је ово реално", рекао је Динкић.

Применом сета економских закона, уводи се финансијска дисциплина, каже Динкић и додаје да ће држава плаћати приватном сектору у року од максимално 45 дана.

"Тражимо да приватни сектор међусобно плаћа један другом у року од максимално 60 дана, а ако евентуално буду дужи рокови плаћања, да онда та потраживања буду обезбеђена банкарским гаранцијама и авалираним меницама. Желимо да упумпамо што виђе новца у привреду, да покренемо производњу и тиме омогућимо раст запослености", објаснио је министар.

Говорећи о отпису затезне камате, министар је рекао да сви они који имају пореске дугове имају могућност која им се сада пружа и вероватно, како каже, никад више, а то је да ако уплате главницу дуга, комплетно све затезне камате за порезе се отписују. 

Уколико не могу одједном да уплате главницу дуга битно је да плате текућу обавезу за новембар и децембар и да онда наставе редовно текуће пореске обавезе да плаћају од Нове године. На тај начин стичу услов да им се замрзне комплетно главница дуга и камате, а ако буду редовне платише онда ће им се и трајно отписати затезна камата и доприноси за здравство, прецизирао је Динкић.

Ви кажете да сте доста урадили за три месеца, али ипак годину завршавамо без аранжмана са ММФ-ом. Шта ће бити први тест за Владу  идуће године који треба да положите како бисте добили то поверење ММФ-а

Говорећи о аранжману са ММФ-ом, Динкић је рекао да је Србија показала да може да се финансира и без ММФ-а. "Резултати  које постижемо у последњем кварталу биће бољи од онога што смо ми сами планирали, а ММФ очекивао", рекао је Динкић.

"Ја мислим да смо много тога урадили и дискусија је била око реалности  прихода за 2013. годину. Чињеница да ћемо имати мањеи буџетски дефицит у односу на ребаланс увериће их, а ми ћемо када дођу у Београд спремно дочекати и направити с њима аранжман", каже Динкић.

Коментаришући хапшење Мирослава Мишковића, Динкић је рекао да се показало да "ова влада ради потпуно дугачије од претходних влада и да су буквално сви грађани једнаки пред законом".

Према његовим речима, свако ко је кршио било који закон пре или касније ће одговарати и у том смислу истражни органи раде свој посао.

"Оно што је јако битно је да све партије у коалицији подржавају борбу против корупције и криминала и сматрамо да она не сме бити селективна и да овде не сме бити крај, без обзира што се ради о најбогатијем човеку у Србији сигуран сам да има пуно дугих случајева које треба испитати  и не сме се стати на овоме", рекао је Динкић. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво