Читај ми!

Нафташи за евро квалитет горива

Удружење нафтних компанија позива надлежне да не мењају одлуку по којој од Нове године на пумпама може да се купи само гориво евро квалитета.

Постоје наговештаји да ће држава и у 2013. дозволити продају дизела Д2 и бензина премијум БМБ 95, горива која се већ давно не могу пронаћи ни у једној земљи Европе, саопштило је Удружење нафтних компанија Србије.

Из УНКС-а су подсетили да крајем 2012. истиче предвиђени рок од две године за прелазак на евро стандард за квалитет горива и позвали надлежне да буду примењени важећи прописи.

Правилником о техничким и другим захтевима за течна горива нафтног порекла Србија се определила за евро квалитет моторних горива и од 1. јануара 2011. је дозвољен искључиво увоз бензина и дизела који задовољавају европске стандарде.

Из разумљивих разлога утврђен је прелазни период од две године, за модернизацију домаћих рафинеријских капацитета и у том периоду је НИС-у омогућено да производи и на тржиште Србије пласира горива која не задовољавају евро стандраде.

"Колико су то еколошки неприхватљива горива најбоље илуструје податак да је дозвољени садржај сумпора у дизелу Д2 до 10.000 мг/кг, док је код евродизела који се годинама продаје и у Србији дозвољена концентрација сумпора 10 мг/кг или 1.000 пута мања", кажу у УНКС-у.

НИС је, како је наведено, у међувремену окончао изузетно комплексну инвестицију којом је унапредио своје капацитета и спремио се за нове тржишне услове, тако да од новембра када је постројење у Панчеву пуштено у рад не постоји ниједан разлог због кога би на тржишту Србије опстало, у европским размерама јединствено, гориво лошег квалитета.

По нафташима је такође, потпуно неприхватљиво да само неколико дана пре истека прелазног периода држава размишља о његовом продужавању.

"Не треба посебно наглашавати да су се компаније чланице УНКС, у складу са важећим прописима, већ припремиле за промет искључиво евро горива, а да се у пет до 12 држава припрема да их обавести да ће и даље трећину дизелског пула, колико је удео дизела Д2, и 90 одсто бензинског пула, колико је учешће у потрошњи бензина премијума БМБ 95, морати да купују искључиво од НИС, једине компаније у региону која је у стању да производи гориво тог квалитета", навели су из УНКС.

По УНКС, на тај начин би био продужен неравноправни положај свих осталих компанија на тржишту, а додатно би ојачала доминантна позиција НИС.

Према саопштењу, управо због присуства ових горива на тржишту, Србија је рангирана на само дно листе Менународног центра за квалитет горива.

Због проблема које имају продавци аутомобила, УНКС је у неколико наврата био у прилици да доказује реномираним светским произвођачима аутомобила да се на бензинским станицама у Србији може купити и евро премијум БМБ 95 и 98 и евро-дизел, горива европског квалитета.

УНКС не види ни један разлог због кога би се компромис који је трајао две године, на штету читавог друштва, задржавањем еколошки неприхватљивих горива, додатно продужавао.

Удружење нафтних компанија Србије позива надлежне да омогуће доследно спровођење важећих прописа, који би Србију у 2013. требало да уведу искључиво са горивом европског квалитета.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво