Читај ми!

Европу чека тежак период

Лидери ЕУ одложили су одлуку о већој финансијској интеграцији унутар еврозоне за јесен. Пред Унијом тешка година, реформе не смеју да стану, упозорила немачка канцеларка Ангела Меркел. Француски председник Франсоа Оланд поручује да је евро изашао из периода у којем је његова будућност била у питању.

Другог, завршног дана самита Европске уније у Бриселу, лидери 27 земаља чланица одложили су одлуку о већој финансијској интеграцији унутар еврозоне за јесен идуће године. Задовољство ипак није изостало, јер је постигнут договор о јачој контроли банака у еврозони и о новој транши помоћи Грчкој.

Последњи, овогодишњи састанак на врху Европске уније завршен је трачком оптимизма, пошто је постигнут договор да Европска централна банка контролише рад 200 највећих банака у еврозони. Но, остало је још много посла.

Председник Европског савета Херман ван Ромпај каже да државе чланице још треба да разговарају о начинима како да повећају привредни раст и конкурентност.

"То је ствар преговора институција Европске уније са чланицама и потребан је узајамни консензус", каже Ромпај.

Француски председник Франсоа Оланд поручује - евро је изашао из периода у којем је његова будућност била у питању.

Немачка канцеларка Ангела Меркел хладније главе упозорава - Европу још чека тежак период и не треба да одустане од реформе.

"Следеће године очекује се слаб привредни раст, у неким земљама чак и негативан и велика незапосленост. Зато кажем - да, нешто смо урадили, али мислим да нас и даље чекају тешка времена која се не могу избрисати једним потписом или једном мером", рекла је Ангела Меркел.

Договор о чвршћем надзору банака унутар еврозоне подигао је вредност индекса на европским берзама. Аналитичари ипак упозоравају на растући јавни дуг Италије и Шпаније.

"Европска унија је овим мерама поплочала пут изласка из кризе, али и даље нема велики план за будућност. Проблеми су само привремено уклоњени са кризног радара", рекао је Роберт Халвер са Франкфуртске берзе.

Лидери Уније одобрили су Грчкој нову траншу помоћи од 49 милијарди евра, али су одлуку о даљој финансијској интеграцији одложили за период после немачких избора 2013. и избора за Европски парламент 2014. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво