Читај ми!

Уговор за Железару, тендер за "Галенику"

Уговор са руским партнером о куповини Железаре "Смедерево" требало би да буде потписан у првом кварталу наредне године, рекао министар Млађан Динкић. "Галеника" неће бити продата Милану Панићу, рекао Динкић и истакао да ће од Нове године бити расписан међународни тендер за стратешког партнера.

Министар финансија и привреде Млађан Динкић изјавио је да би у првом кварталу 2013. године требало да буде потписан уговор са руским "Уралвагонзаводом" о куповини Железаре "Смедерево".

Динкић је на конференциоји за новинаре рекао да су интензивирани разговори са представницима "Уралвагонзавода", који се једини јавио на тендер за стратешког партнера смедеревској железари и изразио уверење да ће уговор ускоро бити потписиван.

"За сада све иде у добром правцу", рекао је Динкић.

Почетком децембра у Железари "Смедерево" боравила је десеточлана делегација стручњака економског Института челичне индустрије "Чермет" из Русије са задатком да сагледа стање српске челичане за потенцијалног стратешког партнера "Уралвагонзавода" и да прикупе информације из области правног и финансијског дела пословања.

Влада је 28. октобра ове године продужила тендер за избор стратешког партнера Железаре "Смедерево" до 26. децембра, са роком за подношење пријава до 2. новембра, с тим што је рок за достављање обавезујућих понуда 26. децембар.

Ранији рок за доставу обавезујућих понуда на тендеру за избор стратешког партнера Железаре, који је расписан 8. октобра, био је 26. октобар, а до 19. октобра пријаву за откуп тендерске документације  поднело је једино зависно предузеће руске компаније "Уралвагонзавод".

Право учешћа на тендеру имале су компаније које су у 2011. имале приход од најмање две милијарде долара и које се баве експлоатацијом руда метала и других руда, производњом сировог гвожђа, кокса, челика и феролегура или производњом металних производа и машина.

Понуђачи су морали да имају укупну вредност имовине од најмање две и по милијарде долара, да откупе трансакциону документацију и да доставе првокласну гаранцију за озбиљност понуде од најмање 1,25 милиона долара.

Амерички "Ју-Ес стил" продао је у јануару Железару "Смедерево" Влади Србије за један долар, због пада прихода и профита, а недавно је продао и Железару "Кошице" у Словачкој.

Тендер за "Галенику"  

Министар Млађан Динкић изјавио је да нису тачне спекулације да ће "Галеника" бити продата Милану Панићу, али да је Влада одлучила да нађе стратешког партнера за ту фабрику и да ће од Нове године бити расписан међународни тендер.

Динкић је истакао да су разлози за расписивање тендера високи губици "Галенике" и дугови од 170 милиона евра, од чега највећи део банкама.

"Галеника" у 2013. неће моћи да финансира своје активности само продајом лекова, већ јој је потребно 50 милиона евра додатног обртног капитала, рекао је он и додао да та фабрика има модерну опрему и значајно учешће на тржишту, због чега је Влада одлучила да рашчисти њено пословање.

Напомињући да су припреме за тендер у току већ неколико недеља и да ће се видети ко су заинтересовани када тендер буде расписан, он је објаснио да канадска мултинационална компанија "Валеант" нема везе са Миланом Панићем.

Дефицит нижи од предвиђеног 

Министар Динкић изјавио је да се процењује да ће буџетски дефицит Србије на крају ове године бити нижи од онога што је предвиђено ребалансом.

Према подацима Министарства финансија и привреде, у првих 11 месеци ове године остварен је дефицит буџета од 161,4 милијарди динара, а ребелансом буџета за ову годину предвиђен је дефицит од 203,6 милијарди.

Динкић је, на конференцији за новинаре у Влади Србије, истакао да сасвим сигурно у децембру дефицит неће бити 40 милијарди динара, што значи да ће дефицит на нивоу целе године бити нижи од предвиђеног.

Како је истакао, овакво остварење буџета показује да су пројекције прихода и расхода у буџету за наредну годину реалне и да су критике тим поводом биле неоправдане. 

За Војводину средства предвиђена буџетом

Говорећи о средствима за Војводину, министар Динкић изјавио је да нису опредељена никаква нова средства у односу на оно што је предвиђено усвојеним буџетом за 2013. годину, почетком децембра.

Динкић је навео да је буџетом предвиђено 12 милијарди динара, као капитално улагање Републике Србије у Војводини за изградњу ауто-пута Нови Сад, тунелом кроз Фрушку гору, до Руме.

"Не знам да ли је неким људима било потребно 15 дана да саберу неке бројеве из буџета и да сада дођу до тог епохалног открића", рекао је министар. Према речима Динкића, јучерашња изјава покрајинског премијера Бојана Пајтића показује да проблем није ни постојао.

Динкић је најавио и да ће бити на челу радне групе која ће се бавити израдом Закона о финансирању Војводине, истакаваши да ће такав закон предложити и за друге регионе у Србији, јер и они имају право на сопствене приходе и да финансирају своје капиталне пројекте.

Министар финансија рекао је да очекује да покрајинска влада да свој списак кандидата за ту радну групу и да она почне да ради од Нове године и заврши закон за шест месеци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво