Потписан споразум о изградњи гасовода

Председник Владе Србије Ивица Дачић потписао у Бриселу са бугарским премијером Бојком Борисовом 120 милиона евра вредан споразум о изградњи гасовода који ће повезати две земље. Прјекат је од изузетне важности за обе државе, поручио Дачић.

Споразум о изградњи гасовода који ће повезати Србију и Бугарску потписали су у Бриселу председник Владе Србије Ивица Дачић и бугарски премијер Бојко Борисов. Споразум је вредан 120 милиона евра.  Новац за изградњу гасовода укупне дужине од 180 километараи годишњег капацитета од 1,8 миљарди кубика обезбедиће се из фондова ЕУ.

Циљ овог пројекта је да се избегне понављање кризе из 2009. године, када су велики делови југоисточне Европе, уључујући Бугаску и Србију, били погођени прекидом испоруке гаса. Европски секретар за енергетику Гинтер Етингер присуствовао је потписивању споразума.

Премијер Дачић је изразио задовљство чињеницом да је потписвање споразума о изградњи гасног интерконектора уследило одмах после закључака Савета ЕУ којима се даје перспектива Србији да до краја јуна селеће године отпочне преговоре о чланству.

"Како се изградња гасовода буде приближавала крају и Србија ће бити све ближе ЕУ", поручио је Дачић.

"Драго ми је да сам данас овде, ово је један од лепших дана мог боравка у Бриселу, јер разговарамо о темама које и треба да буду носеће теме евроинтеграције Србије, а то су развојни пројекти", навео је Дачић.

Премијер је рекао и да је потписивањем Меморандума о разумевању са бугарским пермијером омогугућено да се две пријатељске земље и два пријатељска народа још више зближе.

"Када сам постао премијер разговарао сам са комесаром Гинтером Етингером, који ми је указао на проблем гасне интерконкције са Бугарксом и да је то питање већ неколико година незавршено. Обећао сам да ћемо то заврсити, разговарао сам са Борисовим и направили смо овај велики искорак", истакао је Дачић.

Вишеструка корист од споразума

Према његовим речима, овој прјекат је од изузетне важности за обе земље, Србија је поред Бугарске једна од ретких земаља која има развијенио гасно тржиште, а има само једна правац допремања гаса из Мађарксе.

Од овог пројекта, каже премијер, корист ће имати градови на југу Србији, за развој њихове инфраструктуре, топлана на гасно грејање, даљинско грејање...

"У случају било какаве хаварије или проблема са испоруком гаса из Мађарске, Србија ће имати резервни правац за снабедавње гасом", истакао је Дачић.

Премијер је указао да се тим споразумом отвара могућност да домаћа предузећа раде на изградњи гасовода, и да се стимулише национална економија.

Он је подсетио да се нарадних година очекује реализација пројекта Јужни ток.

"Србија следеће године председава Енергетском заједницом и ово је и добар повод и добар увод у то предедавање", сматра премијер.

Дачић је нагласио да је и лично, као премијер, спреман да да пуну подршку председавању Србије, поред осталог и зато што је, енергетика једна од главних области у којој Србија може да постигне значајан напредак.

"Изградња овог гасовода ће бити још један повод за што боље односе између Бугарске и Србије. Очекујем Борисова у посети Београду у фебруар", навео је Дачић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво