Читај ми!

Могућ пораст страних инвестиција

Директор канцеларије Светске банке у Србији Лу Брефор уверен је да ће следеће године у Србији бити знатно већи пораст страних инвестиција, захваљујући мерама које је предузела нова Влада.

Захваљујући мерама које је предузела Влада Србије, значајно ће порасти обим страних инвестиција у 2013. години, оценио је директор канцеларије Светске банке у Србији Лу Брефор.

На конференцији Пословни изазови компанија и финансијских институција у 2013. години, Брефор је рекао да није нереално да у следећој години раст БДП-а у Србији буде од један и по до два одсто, пре свега захваљујући пољопривредној производњи и производњи аутомобила у "Фијату" у Крагујевцу.

Према његовим речима, неопходне су многе структуралне реформе, које се тичу јавног сектора и мере које се односе на буџет, пре свега оне у вези са јавним набавкама и субвенцијама.

Директор канцеларије Светске банке у Србији нагласио је да су покренуте многе позитивне ствари и реформе у области борбе против корупције у јавном сектору, што се може позитивно одразити на будућу сарадњу Србије са ММФ-ом.

"Радите и издржите на покренутим стварима", додао је Брефор и изразио наду да ће партнери из ММФ-а и других институција то препознати и дати подршку Србији.

"Важно је да Влада Србије предузима мере на смањењу буџетског дефицита и јавног дуга", рекао је и оценио да следећу годину треба гледати са надом у позитивне промене, али и са опрезом.

Према подацима канцеларије Светске банке, покренуто је много позитивних ствари у области макроокружења за инвестирање, што треба да допринесе расту страних инвестиција у 2013. години. Покренута су и питања која се тичу укидања права конверзија у право својине и олакшања за добијање грађевинских дозвола.

Неке инвестиције већ дају резултате

Директор канцеларије Лу Брефор тврди да је могуће да Србија скочи за око 100 места на ранг-листи за издавање грађевинских дозвола, ако се спроведу све најављене мере Владе Србије. У Србији је у октобру забележен позитиван тренд и у извозу, у износу од 846 милиона евра.

То показује да се нешто позитивно дешава у сектору намењеном извозу и да неке инвестиције већ сада дају резултате, тврди директор канцеларије Светске банке. Томе је, како каже, највише допринео извоз аутомобила из Крагујевца, али и извоз шећера, бакра, каблова, чарапа и производа из области информационих технологија.

Зоран Петровић из Америчке привредне коморе каже да имамо ниску базу и да се може очекивати да ћемо идуће године имати више инвестиција. Међутим, како је рекао, доста ће зависити од тога да ли ће Влада наставити реформе.

Владимир Чупић из Националне алијансе за локални економски развој рекао је да потребан институционални оквир како би се инвестиције довеле у земљу.

"Максимално фаворизовати инвестиције у било којој форми, а с обзиром на то да недостају извори у земљи, то морају бити стране инвестиције. Оно што смета је институционални оквир", рекао је Владимир Чупић из Националне алијансе за локални економски развој.

Услови ће бити бољи, гарантује министар грађевине. Док се не промени закон, инвеститори ће Уредбом бити ослобођени плаћања конверзије која је, каже, закочила градњу.

"Значи, неће бити оних уплата рекета да би добили грађевинску дозволу, већ добијате грађевинску дозволу, радите, градите, а обавезе после измирујете до употребне дозволе", навео је министар Велимир Илић.

Тако би Србија скочила за стотину места на листи Светске банке са, како каже, срамне позиције по времену и трошку за добијање грађевинске дозволе.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара