Читај ми!

Песимизам не напушта привреднике

Година на измаку биће упамћена по инфлацији и расту незапослености, а привредници са песимизмом гледају и у наредну годину. У Привредној комори Србије оцењују да је планирани привредни раст недовољан.

Висока инфлација, незапосленост и пад привредне активности обележили су ову годину. Места за оптимизам нема ни за наредну годину, кажу у Привредној комори Србије, јер је, оцењују, планирани раст од два процента недовољан, а нема ни назнака да ће бити реализоване најављене инвестиције.

Раст производње и извоза од 10 одсто, запошљавање, профит као преткризне 2007. године, то је Владин сан, а реалност горњомилановачког Металца.

"Владе се често мењају, а ми смо тамо мало дуже. Један тим игра преко 20 година. Можда би то могао бити рецепт, да се код нас мало више устали", каже Петрашин Јаковљевић из "Металца".

Ипак, већина фирми поклекла је пред свим овогодишњим мукама - од кризе, преко мраза, инфлације, суше, курса до државе.

"Ако вам набуја администрација, која је једна од најскупљих, а притом једна од најнеефикаснијих, онда су све остале мере обезвређене", сматра Рајко Латиновић из "ПКБ Имеса".

Да је ово економски изгубљена година, Влада је одавно признала, али је и обећала бољу 2013. годину. Планови су добри, а да ли су и оствариви питају привредници.

"Први тест за Владу биће отплата дуга фармацеутима и грађевинарима, а не зна се ни колики су", каже Видосава Џагић из Привредне коморе Србије.

Уместо суштинских рефоми, Влада је, кажу привредници, доносила парцијалне мере за стабилизацију јавних финансија. Зато јој предлажу да унапреди порески, пензиони, образовни и здравствени систем и да подстиче извознике.

"Ако се настави овакав тренд отпуштања, сваког дана 300 људи се отпусти, доћи ћемо у ситуацију да ће бити више издржаваних него оних који привређују", упозорава Милош Бугарин из Привредне коморе Србије.

Док у Комори упозоравају да ће бити тешко очувати број запослених и на садашњем нивоу, званично незапослених имамо више него икада, чак 28,3 одсто, или 751.458 радно способних.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара