Читај ми!

Стиже мазут из Робних резерви

Отежана допрема мазута из Робних резеви који је топланама од данас на располагању. Иако је теретним возилима забрањено кретање, није и цистернама које превозе мазут. Расте и потрошња струје, али она неће поскупети од првог јануара.

Због снежних наноса, отежана је допрема мазута из Робних резеви који је топланама од данас на располагању. Теретним возилима забрањено је кретање, али, како РТС сазнаје, не и цистернама које превозе мазут топланама. Расте и потрошња струје, али она неће поскупети од првог јануара.

У Мајданпеку, радијаторе је охладило пуцање цеви на магистралном топловоду. У Прибоју, грејање је почело тек поподне, јер је цистерна са мазутом била завејана код Кокиног Брода. Проблема има и у Новом Пазару.

Директор Топлане Нови Пазар Бојан Биочанин каже да је ситуација у том граду изузетно тешка.

"Скоро сваки дан имамо по један отказ на дистрибутивној мрежи који се трудимо да да санирамо у што краћем року. Имамо и немогућност потписивања уговора са Робним резервама због камата које у овом момету износе негде 2 милиона 915 хиљада динара", каже Биочанин.

Прве количине из робних резерви већ су повучене, јер чак 33 од 58 топлана немају друго решење.

Директор Дирекције за робне резерве Горан Тасић каже да је Влада одобрила бескаматну позајмицу на период до годину дана уз услов да имају измирене обавезе у претходном периоду.

"Тамо где су топлане у блокади или имају неизмирених обавеза према дирекцији носиоци обавеза треба да буду општине или градови", каже Тасић.

Снег отежава и транспорт угља, па се већина грађана ослања на струју.

Потрошња струје већа је за четвртину, а министарка енергетике уверава да повећања цена нема док се не ураде социјалне карте и тарифни систем.

Министарка енергетике, развоја и заштите животне средине Зорана Михајловић каже да је то министарство припремило све критеријуме за енергетски угроженог купца и да се чека економска анализа која ће такође бити готова до краја ове године.

"Следеће године у неком периоду ће свакако доћи до раста цене електричне енергије, али тек кад завршимо ова два услова,тарифни систем и социјалне карте", каже Михајловићева.

Председник Управног одбора ЕПС-а Аца Марковић каже да ЕПС још није разматрао повећање цене струје, нити поднео захтев Агенцији и другом органу.

У Србији је за сада снабдевање стабилно, али у региону већ има проблема. Због јаке мећаве, Црна Гора је више сати била без електричне енергије.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара