Читај ми!

Обавезно поштовање уредбe о цени грејања

Поштовање уредбе о цени грејања је обавезно у току зимске сезоне, рекла Верица Калановић. Циљ уредбе је да се смање разлике између цене грејања за привреду и за грађане, нагласила је Калановићева у разговору са председницима општина из источне Србије.

Министарка регионалног развоја и локалне самоуправе Србије Верица Калановић изјавила је да су општине у обавези да поштују Уредбу о највишој и најнижој цени грејања у току зимске сезоне.

На састанку са председницима 12 општина источне Србије у Књажевцу, Калановићева је указала на велике разлике у ценама грејања за привреду и грађане и истакла да је та уредба корак ка томе да се те разлике смање.

Како се наводи у саопштењу Министарства регионалног развоја, Калановићева је нагласила да је крајњи циљ тог Министарства да се јавно-комунална предузећа учине одрживим.

"Побољшаваћемо инфраструктуру, утицаћемо максимално на најниже могуће цене комуналних услуга за социјално угрожене категорије, али нећемо дозволити да цео терет лошег пословања јавно-комуналних предузећа сноси само привреда, као што нећемо дозволити да цео терет буде искључиво на локалним самоуправама", рекла је министарка.

Калановићева је у Књажевцу са председницима општина разгговарала и о зимском одржавању путева и након примедби неких председника најавила је да ће о томе разговарати са директором "Путева Србије" и директорима локалних предузећа за одржавање путева, којима су "Путеви Србије" поверили те послове.

Она је подсетила да је почетком ове године једним папиром, једном уредбом, више од 6.000 километара регионалних путева пребачено локалним самоуправама на зимско и летње одржавање.

Министарка Калановић је истакла да неке локалне самоуправе нису биле спремне за ту надлежност, јер нису имале капацитете за то. 

"Зато сам сматрала да је моја обавеза, као министра за регионални развој и локалну самоуправу, да овај проблем решимо и у буџету је одвојено четири милијарде динара државне помоћи за одржавање нешто више од 6.000 километара путева, што је пребачено са републичког на локални ниво", рекла је Калановићева.

Према њеним речима, пре неколико дана склопљен је уговор са "Путевима Србије" за одржавање путева у зимском периоду и за то је опредељено 900 милиона динара.

Калановић је са председницима општина источне Србије разговарала и о могућим пројектима и видовима прекограничне сарадње са Бугарском и за крај децембра најавила посету бугарске министарке регионалног развоја и јавних радова Лилијане Павлове Николове.

Са Николовом ће, како је најавила, разговарати о унапређењу сарадње између две земље и пограничних општина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара