Читај ми!

Наставља се сарадња са Кинезима

Проширење капацитета копа Дрмно и изградња новог блока ТЕ Костолац биће настављена у сарадњи са Кином под преференцијалним условима, каже премијер Србије Ивица Дачић.

Премијер Србија Ивица Дачић најавио је наставак сарадње са Кином на проширењу капацитета и копа Дрмно и изградњи новог блока термоелектране Костолац Д3 под преференцијалним условима.

Дачић је новинарима, на свечаности поводом пуштања у рад ревитализованог блока Д у Костолцу, рекао да је задовољан сарадњом са Кином због склопљеног повољног кредитног аранжмана и сарадњом са кинеском машинско-инжењерском коропорацијом "ЦМЕК", која је учествовала заједно са Електропривредом Србије на реализацији тог пројекта.

Према његовим речима, сарадња Србије и Кине показује да различито културно наслеђе не мора да буде и није препрека за квалитетну сарадњу.

"Влада Србије је спремна за даље проширење сарадње а резултати у енергетској сарадњи су шанса за даљи развој Србије", рекао је Дачић.

У термоелектрани Костолац је почео са радом ревитализовани блок Б2 снаге 350 мегавата у који је уложено 102 милиона евра, а повраћај уложених средстава очекује се за девет година.

На свечаности поводом завршетка ревитализације тог блока је речено да су основни циљеви постизање снаге од 360 мегавата, осавремењивање блока и повећање енергетске ефикасности и заштите животне средине.

Друга фаза ревитализације

Директор ТЕ Костолац Драган Јовановић рекао је да ће после друге фазе ревитализације која почиње данас бити стабилизоване користи тог великог посла и да ће кредит од кинеске Ексим банке бити у потпуности искориштени.

Јовановић је истакао специфичност поменутог кредита, с обзиром да га је дала влада НР Кине, али да у његовој реализацији не учествују компаније из те земље.

Према његовим речима, од 64 милиона долара, колико је кредит укупно износио, до сада искориштено 58 милина долара.

Председник Управног одбора Електропирвреде Србије Аца Марковић навео је да ће захваљујући том послу до краја године бити испоручено 35 милијарди киловат часова електричне енергије, чиме ће скоро у потпуности бити испуњен биланс.

"Производња је кључна ствар, а ретко која област има овако високу производњу", нагласио је Марковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара