Читај ми!

Подстицање потрошње оборило БДП

Покушај да се потрошњом подстакне привредни раст био је неуспешан, оценио члан Фискалног савета Владимир Вучковић. Експанзивна јавна потрошња уместо раста довела до пада БДП-а од два одсто, раста инфлације и текућег дефицита, истакао Вучковић.

Члан Фискалног савета Владимир Вучковић оценио је да је покушај да се потрошњом подстакне привредни раст био неуспешан.

"Надам се да нећемо имати идеје да потрошњом треба подстицати раст. Ми за то простор немамо. Ова година је набољи пример да експанзивна јавна потрошња не даје резултате", рекао је Вучковић на годишњој конференцији буџетских корисника, која је одржана у београдском Сава центру.

Вучковић је прецизирао да "експеримент уживо" експанзивне јавне потрошње уместо раста довео до пада бруто домаћег производа (БДП) од два одсто, као и раста инфлације и текућег дефицита.

"Имаћемо инфлацију од 13 до 14 одсто у овој години, текући дефицит расте и биће двоцифрен", рекао је он и истакао да сви макроекономски показатељи говоре да је подстицања раста преко дефицита довело од неуспеха.

Вучковић је напоменуо да Фискални савет у анализама полази од тога да јавне финансије у Србији нису у добром стању, али је истакао да је добро што Влада Србије планира да смањи дефицит.

"Влада иде на прилично оштру фискалну консолидацију. Циљани дефицит у 2013. години биће смањен на 3,6 одсто БДП, што је око 132 милијаде динара, а на нивоу Републике око 122 милијарде", рекао је он и истакао да је то "доста замашан заокрет и доста високо смањење дефицита".

Подсетио је да је битно да се Фискалном стратегијом предвиђа да се једнако као у наредној години пооштри резање и у 2013. и 2014. години, да би коначно 2015. Србија имала равнотежу у буџету.

"То су планови и питање је да ли ће се остварити пошто немамо добро искуство из претходних година", рекао је члан Фискалног савета.

Ризици расхода и субвенција

Вучковић је навео да су ризици буџета и Фискалне стратегије у наредне три године то што нема јасних програма за смањење расходаза робу и услуге, то што би субвенције могле да пређу планирани обим и то што издаци за камате расту.

"Кад се све то сабере постоји ризик да планирани буџетски дефицит од 132 милијарде динара буде већи за још 20 до 25 милијарди динара", сматра Вучковић.

Истучући да је ограничено индексирање плата у јавном сектору "камен темељац" фискалне консолидације у следећој години, Вучковић је оценио да је један од додатних ризика то да висока инфлација и социјални притисци доведу да раст плата и пензија буде преко превиђених два одсто.

Годишњу конференцију буџетских корисника на којој је било речи у унапређењу управљања јавним финансијама, организовала је консултантско-издавачка кућа Образовни информатор.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара