Читај ми!

Још без поскупљења струје

Струја неће поскупети одмах после Нове године, у јануару, поручују из Министарства енергетике. Пре повећања цена електричне енергије морају бити завршене социјалне карте и нов тарифни систем, поручује министарка енергетике Зорана Михајловић.

Министарка енергетике Србије Зорана Михајловић демантовала је најаве да ће струја поскупети почетком следеће године и поновила да се не може говорити о повећању цене електричне енергије док се не заврше социјалне карте и нови тарифни систем.

"Тек негде у периоду краја грејне сезоне можемо разговарати о евентуалном повећању цене електричне енергије, али након одређених економских анализа", рекла је Михајловићева.

У Министарству енергетике су прецизирали да се поскупљење струје може разматрати и пре краја грејне сезоне, али да струја неће поскупети одмах после Нове године, у јануару.  

Заменик генералног директора ЕПС-а Животије Јовановић рекао је за Новости да се поскупљење струје, од око 20 одсто, очекује почетком следеће године и додао да ће ЕПС вероватно тражити да цена струје буде и виша од тога.

Министарка енергетике објаснила је да је њено министарство припремило све критеријуме за енергетски угроженог купца и да се чека економска анализа која ће бити завршена до краја године.

"Следеће године у неком периоду ће, свакако, доћи до раста цене електричне енергије, али тек када завршимо тарифни систем и социјалне карте. Свако лицитирање с тим када ће бити повећање цене електричне енергије или колико процената, неозбиљно је", рекла је Михајловићева.

Како је навела, годишњи план пословања "Електропривреде Србије" (ЕПС) дошао је у Министарство енергетике у року и послат је другим министарствима на мишљење.

"У том плану нема јасно предвиђених процената повећања цене електричне енергије", рекла је српска министарка енергетике.

ЕПС предлаже цену Агенцији за енергетику која даје мишљење, а Влада Србије на основу тог мишљења доноси одлуку о евентуалном повећању цене струје, објаснила је Михајловићева.

Министарка је рекла да ће се економска анализа урадити да се не би дошло у ситуацију да ЕПС говори да ће платити трошкове ниске цене струје и како би се задовољили интереси грађана и привреде, а исто тако и интереси тог јавног предузећа.

Грејна сезона у Србији траје од 15. октобра до 15. априла.

Струја је у Србији последњи пут поскупела 1. априла 2011. године у просеку за 15 одсто тако да цена киловат-часа, са урачунатим порезом на додату вредност, износи око 6,5 евроценти. Пре тога струја је поскупела у марту 2010. година у просеку за 10 одсто.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара