Фискална провалија САД?

Америци прети фискална провалија уколико не буде постигнут договор око повећања пореза најбогатијима. Економисти страхују да би то поново могло да врати америчку привреду у рецесију.

Несугласице демократа и републиканаца око повећања пореза најбогатијима могле би да гурну Америку у такозвану фискалну провалију. Ако се не договоре од првог јануара аутоматски ступају на снагу мере смањења трошкова јавног сектора и повећања пореза за 600 милијарди долара. Економисти страхују да би то поново могло да врати америчку привреду у рецесију.

Фискална провалија, израз чији је творац директор америчких федералних резерви Бен Бернанке, поново прети највећој светској привреди.

Ако демократе и републиканци у Конгресу не постигну договор о порезима, издаци федералне владе у буџету за 2013. годину биће смањени за 109 милијарди долара, док би повећањем пореза била погођена већина Американаца.

"Мислим да постоје добри изгледи за постизање договора који не само што ће заштити 98 одсто Американаца од повећања пореза, већ ће осигурати нашу економију од последица дубоких резова у потрошњи и банкрота", рекао је амерички министар финансија Тимоти Гајтнер.

Председник Обама, који је други мандат освојио највише захваљући обећању да ће подићи порез онима који зарађују више од 250 хиљада долара годишње, нада се да ће наредних дана договор бити постигнут.

"Можда ће републиканци отићи корак даље и дозволити да се продуже пореске олакшице за средњу класу и повећају порези на висока примања. Уколико се то не догоди, републиканци би следеће године могли да имају већу моћ при изгласавању закона о висини дуга. То је лоша стратегија за Америку, за пословање и то је игра на коју не пристајем", нагласио је председник САД Барак Обама.

Републиканци, који имају већину у Представничком дому Конгреса, упозоравају ривалски табор да би повећање пореза најбогатијима угрозило и даље слабу америчку економију.

Економисти се надају да се неће поновити прошлогодишњи сценарио договора у последњи час, који је коштао Америку снижавања врхунског кредитног рејтинга. Упозоравају да би фискална провалија могла да има катастрофалне последице по америчку економију.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара