Читај ми!

Немачка пред рецесијом!

Водећа економија Европске уније опасно близу рецесије. Бундесбанка Немачкој прогнозира знатно мањи привредни раст у 2013. години.

Најновија прогноза Немачке централне банке за 2013. годину наговештава опасност од рецесије за водећу економију Европске уније. Привредни раст у наредној години биће знатно умањен, под утицајем јаке рецесије у земљама на југу еврозоне.

Наговештаји да ће се дужничка криза еврозоне одразити и на највећу европску економију показали су се тачним. 

Бундесбанка саопштава да у 2013. очекује економски раст од само 0,4 одсто, у поређењу са претходном прогнозом, објављеном у јуну, која је предвиђала око 1,6 одсто раста.

Индустријска производња у октобру пала је такође више од очекиваног. Подаци су обелодањени само дан пошто је председник Европске централне банке, Марио Драги, смањио прогнозе за раст еврозоне у 2013. години, због стагнирања највећих европских економија.

"Ако европски економски лидер има тешкоће, како да преживи остатак Европе. Разлика је у томе што је Немачка много боље глобално позиционирана, а њене компаније су више извозно оријентисане", рекла је аналитичар Фиона Чинкота.

Извоз је значајно умањен, јер земље захваћене кризом, попут Грчке и Шпаније, више не увозе толико производа из Немачке. Ипак, према економистима Бундесбанке, немачка економија повратиће се значајније у 2014. години, са очекиваним растом од 1,9 одсто.

"На средњи рок прогнозе нису лоше, јер су потраживања из трећих земаља веома велика. Имајући у виду кризу у окружењу, извоз је изненађујуће добар", рекао је Симон Јункер са немачког економског института.

Успоравањем немачке економије нестао би мотор покретач за остатак континента, што би вероватно продужило рецесију зоне евра. То би такође поставило изазов пред немачку канцеларку Ангелу Меркел, која ће на изборима 2013. године покушати да освоји трећи мандат.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара