Читај ми!

Нова енергија за Европу

"Јужни ток" је значајна инвестиција у поуздане залихе чисте енергије и европску привреду, поручују представници тог пројекта. То ће бити нова енергија искључиво за Европу у сваком смислу те речи, каже први човек "Јужног тока".

Пројекат "Јужни ток" припремао се од 2007. године. Почетак градње за "Гаспром" је историјски догађај, јер је први гасовод који ће директно повезати руска изворишта гаса са европским потрошачима. Спајањем гасних цеви земљама на траси доноси вишеструку корист, али и јача економску сарадњу у региону Југоисточне Европе.

Анапа, обала Црног мора - место је где се гради највећа компресорска станица природног гаса у Европи за гасовод "Јужни ток". Бели шатор постављен само за церемонију почетка градње али заставе свих земаља на траси гасовода и Европске уније остаће ту. Српска застава је прва јер после Руса наша земља прва креће у изградњу.

"Ја се искрено надам да ће изградња Јужног тока да траје исто толико колико и Северног тока то је три - четири године. Онда би то за нас била велика ствар", каже Зорана Михајловић, министарка енергетике, развоја и заштите животне средине.

Заваривање првих цеви протекло је свечано и Руси нису крили задовољтво што градња почиње.

Под шатором се и радило. "Гаспром" је је окупио све партнере из заједничких предузећа и инвеститоре. Договарали су се о даљим пословима на том заједничком послу.

"Срели смо се са српским партнерима имамо добру сарадњу. Ми морамо да одредимо пунктове односно местa где ће гасовод прелазити границу", каже Чаба Баји, генерални директор Електропривреде Мађарске.

"Директори свих компанија које су учеснице пројекта Јужни тока имали су састанке и разговоре којима су присуствовали и банкари који намеравају да прате финансирање гасовода", каже Душан Бајатовић, генерелани директор "Србијагаса".

У "Гаспрому" кажу да "Јужни ток" јача позицију не само компаније, већ целе Русије јер решава више задатака: повећаће и заменити маршруте испорука гаса Европи, елиминисаће транзитне ризике и директно спојити Русију са Европском унијом.

"У време економске неизвесности, Јужни ток је значајна инвестиција у поуздане залихе чисте енергије и европску привреду. То ће бити нова енергија искључиво за Европу у сваком смислу те речи", каже Марсел Крамер, директор пројекта "Јужног тока - транспорт".

Прогноза Међународне агенције за енергетику показује да ће наредних деценија Европа увећати потрошњу гаса за трећину.

Мариа ван дер Ховен, извршна директорка Међународне агеције за енергетику каже да Русија има резерви гаса за много векова, има новца и инфраструктуру.

"Инвестиције у велике инфраструктурне пројкте су веома храбре и добродошле", каже Мариа ван дер Ховен.

Иза ове инвестициje стоји стабилан капитал Русије и европских фирми. "Гаспром" има 50 одсто акција а италијаски ЕНИ 20, Француски ЕДФ и немачки "Винтенштал" имају удео од по 15 одсто.

Европска унија очекује да ће нови гасовод ипак омогућити конкуренцију и притиснути цене гаса.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара