Читај ми!

Решење за Развојну банку Војводине

Статус Развојне банке Војводине биће решен по моделу преноса имовине и обавеза на неку другу банку, односно Развојни фонд Војводине, стоји у споразуму Владе Србије и покрајинске владе, сазнаје РТС.

Влада Србије и Влада Војводине потписале су споразум да статус Развојне банке Војводине буде решен по моделу преноса имовине и обавеза на неку другу банку, односно Развојни фонд Војводине, сазнаје РТС у Влади.

Споразумом је предвиђен пренос активе и пасиве на ону банку која понуди најбоље услове за пренос, у складу са Законом о преузимању имовине и обавеза одређених банака, ради очувања стабилности финансијског система Републике Србије.

Реч је о близу 110 милиона евра осигураних депозита и близу 100 милиона неосигураних депозита, односно око 80.000 депонената.

Како је речено РТС-у у Министарству финансија, сви депоненти и штедише Развојне банке Војводине могу бити спокојни јер су њихова средства, до сада депонована у тој финансијској институцији, потпуно сигурна и обезбеђена.

Заједничким споразумом планирано је и да се за износ неосигураних депозита, који није покривен квалитетном активом банке, у износу од око 70 милиона евра, емитују петогодишње обвезнице, од којих ће АП Војводина емитовати 78,11 одсто, а Република Србија преосталих 21,89 одсто.

Тим обвезницама моћи ће да се тргује на секундарном тржишту. Република Србија и АП Војводина обвезнице ће пренети Агенцији за осигурање депозита, како би се оне пренеле на изабрану банку преузимаоца.

Оснивање Развојног фонда Војводине

Споразумом је, такође, по хитном поступку, предвиђено оснивање Развојног фонда АП Војводине, у којем ће учешће и управљачка права остваривати АП Војводина и Република Србија у односу 78,11% АП и 21.89% РС (идентичном односу у емисији обвезница) и на који ће бити пренет део активе (кредитни портфолио правних лица и стална имовина) РБВ.

АП Војводина ће иницирати доношење закона о Развојном фонду Војводине по хитном поступку.

Тим законом ће се основати и уредити положај, начин финансирања, послови, управљање, контрола рада, надзор и друга питања од значаја за рад Развојног фонда АП Војводине.

Влада Републике Србије и Влада АП Војводине, уз подршку Народне банке Србије, одлучиле су се на овај заједнички корак, јер је ова мера, оптимална за депоненте и све клијенте банке, најјефтинија за грађане, односно буџете Републике Србије и АП Војводине, а омогућава и потпуну стабилност финансијског тржишта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара