Читај ми!

Град чека захтев "Делреала"

Компанија "Делта", у чијем оквиру послује "Делреал", још није званично обавестила Град Београд да жели да се одрекне права на коришћење земљишта у новобеоградском Блоку 53, каже градоначелник Драган Ђилас. РТС је дошао до Уговора о праву на коришење земљишта, који су током 2001, 2003. и 2006. потписали представници "Делте", "Делреала" и Града Београда.

Градоначелник Београда Драган Ђилас каже да компанија "Делта", у чијем оквиру послује "Делреал", још није званично обавестила градску власт да жели да се одрекне права на коришћење готово 16 хектара земљишта у новобеоградском Блоку 53, додавши су дужни да им исплати накнаду за уређење грађевинског земљишта.

Компанија "Делта" обавезала се уговорима да ће изградити објекте одређене површине и инфраструктуру на том земљишту. Уговори о коришћењу земљишта могли су да буду раскинути уколико инвеститор у одређеном року не би прибавио грађевинску дозволу и почео са привођењем земљишта намени.

И поред тога што објекти нису изграђени, уговор није раскинут. Извори блиски истрази тврде да у том периоду "Делта" није поднела ниједан захтев који би резултирао давањем грађевинске дозволе.

Међутим, у "Делти" кажу да је за ту локацију тек 2009. године донет план детаљне регулације и да до тада земљиште није ни могло да буде приведено намени.

Тада је, тврде у тој компанији, уведена и конверзија земљишта, као неопходан услов за добијање грађевинске дозволе.

"Делта" је поднела захтев за конверзију права коришћења у право власништва, али то до данас није решено. Градоначелник Београда Драган Ђилас каже да ће Град понудити одређени износ, али да не зна да ли ће "Делта" то прихватити.

"Морате схватити да је закон донет 2003. и до 2006. године је постојала могућност одузимања земљишта. Непосредно по мом избору 2009. године, тај закон је промењен, а претходна градска власт није ушла у процес одузимања управо због тога што мора да врати сав новац који је дат. Да се то десило свима, то би износило више од два годишња градска буџета и питање је од којих пара би се вратило", објашњава Ђилас.

Према документима у које је РТС имао увид, Секретаријат за имовинско-правне послове 2008. године предлаже да корисницима земљишта који нису у року изградили објекте на парцелама, престане право коришћења тог земљишта.

Направљен је списак са више од 200 локација и инвеститора. На 88. месту тог списка била је и фирма "Делреал" са земљиштем у новобеоградском Блоку 53, иначе највеће парцеле у Београду.

У Пореској управи нису могли да кажу на колико је процењена парцела у Блоку 53. Како напомињу, њихов задатак био је само да утврде тржишну вредност грађевинског земљишта и да о томе сачине записник, док висину накнаде одређују јединице локалне самоуправе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара